Budi dio naše mreže
Izbornik

Velika je snaga u molitvi, euharistiji i svetim sakramentima

Zagreb (IKA )

Trećega dana trodnevnice uoči Stepinčeva na Trnjanskoj Savici, 2. listopada, misno slavlje predvodio je karmelićanin o. Mato Miloš, vicepostulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, uz koncelebraciju župnika Antuna Vukmanića.

U svojoj homiliji o. Miloš povezao je tekst misnoga čitanja iz Knjige Izlaska i psalam 91. sa svetkovinom svetih Anđela čuvara. Gospod šalje svoje anđele da Izraelce vode i čuvaju pri izlasku iz zemlje egipatske, iz zemlje ropstva, te da idu pred njima i štite ih sve do obećane zemlje u kojoj će se naseliti. Iz Poslanice Hebrejima razvidno je da su anđeli službenici Božji, da gledaju Božje lice, pomoćnici su onima koji se imaju spasiti. Imaju svoju osobnost i slobodnu volju. Među svim stvorenim bićima anđeli su najsposobniji i zato najbliži Bogu. Imaju svoje zadaće i zato su hijerarhijski organizirani, kazao je o. Miloš. Anđeli ne pripadaju našem prostoru i vremenu, ali mogu djelovati u našoj stvarnosti. Jamče za sigurnost ljudi. Prinose Bogu molitve svetih i naše molitve. Oni uspostavljaju vezu između neba i zemlje i izvršavaju volju Božju prema nama ljudima. Vode duše pravednih u raj, kako se moli na pogrebu (u raj poveli te anđeli…).Oni su naši tajnoviti glasnici. Navješćuju Mariji da će roditi Isusa, Josipu javljaju da ne ostavlja zaručnice, ženama kod groba potvrđuju da je Isus uskrsnuo, apostolima svjedoče Isusovo uzašašće na nebo. Isus je prisan s anđelima. Oni priznaju njegovo gospodstvo. Oni su mu blizu i nakon đavlove kušnje u pustinji i u Getsemaniju. U vrijeme muke pred Pilatom je Isusu, „kralju bez vojske“’, 12 legija anđela na usluzi, ali on ih neće pozvati da ga izbave jer želi spasiti svijet. Život anđela izmiče tjelesnim tegobama i posljednjem sudu, ali oni će biti izvršitelji toga suda na svršetku svijeta i izdvojiti pravedne, a zavodnike i bezakonike bacit će u peć ognjenu gdje će biti plač i škrgut zubi.

 

I blaženi Alojzije Stepinac usrdno je preporučivao da se moli svojemu anđelu čuvaru te da se i djecu od malena uči molitvu anđelu čuvaru. Velika je snaga u molitvi, euharistiji i svetim sakramentima, zaključio je o. Miloš.

Trodnevnica uoči Stepinčeva završila je cjelovečernjim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Priliku za iskren unutrašnji razgovor s Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu, za sabranu molitvu u tišini te slavljenje Isusa pjesmom i riječju imali su župljani organizirani po skupinama.