Budi dio naše mreže
Izbornik

Vijeće kardinala nastavlja rad na reformi Rimske kurije

Vatikan (IKA)

U ponedjeljak 17. veljače u Vatikanu se sastaje Vijeće kardinala koje papi Franji pomaže u kurijalnoj reformi, prenosi Vatican News.

Na 33. zasjedanju toga savjetodavnog vijeća do srijede 19. veljače će se razmatrati dorađeni nacrt kurijalnoga statuta koji planira Papa. Prvi nacrt u travnju prošle godine razaslan je svim biskupskim konferencijama, redovničkim poglavarima, kurijalnim ustanovama kao i crkveno-pravnim fakultetima u Rimu.

U drugoj objavi prije svega biskupske konferencije trebale se izjasniti o pojedinim dijelovima dokumenta. Još uvijek se ne zna kada bi trebala biti objavljena planirana apostolska konstitucija „Praedicate evangelium” (Navještajte Evanđelje), no promatrači se nadaju da bi to moglo biti u prvoj polovici godine. Taj bi papinski dokument trebao zamijeniti sadašnju apostolsku konstituciju „Pastor Bonus“ Ivana Pavla II., koja je na snazi od 28. lipnja 1988. godine.

Vijeće kardinala koje je sazvao papa Franjo godine 2013. isprva je imalo osmoricu, zatim devetoricu a danas šestoricu kardinala. Trenutačni su članovi kardinali Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa kao koordinator, Giuseppe Bertello kao predsjednik Uprave Grada Vatikana, Reinhard Marx iz Münchena, Oswald Gracias iz Bombaya, Sean Patrick O’Malley iz Bostona i Papin državni tajnik Pietro Parolin. Tajnici Vijeća kardinala su biskupi Marcello Semeraro i crkveni pravnik Marco Mellino.

Ključne riječi:
33. zasjedanje vijeće kardinala