Budi dio naše mreže
Izbornik

Vijeće kardinala promišljalo o ratu u Ukrajini i reformi Rimske kurije

Vatikan (IKA)

Vijeće kardinala, koji predstavljaju uži krug savjetnika pape Franje, održalo je od ponedjeljka 25. do srijede 27. travnja svoju 41. sjednicu na kojoj su razgovarali o važnim Crkvenim i svjetskim temama, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Sjednica je, uz sudjelovanje Svetoga Oca, započela u ponedjeljak 25. travnja. Riječ je o prvom susretu ovoga tijela, kojega je uspostavio papa Franjo 28. rujna 2013., otkako je 19. ožujka 2022. objavljena Apostolska konstitucija Praedicate Evangelium (Propovijedajte Evanđelje), koja predstavlja reformu Rimske kurije.

Kako je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, sudjelovali su kardinali Giuseppe Bertello, Oscar A. Rodriguez Maradiaga, SDB, Reinhard Marx, Sean Patrick O’Malley, OFM Cap., Osvald Gracias, Fridolin Ambongo Besungu, OFMCap. te tajnik ovoga Vijeća nadbiskup Marco Mellino. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin bio je odsutan zbog institucionalnih obveza u Meksiku.

Nakon molitve, kardinal koordinator Vijeća Oscar Maradiaga pozdravio je Svetog Oca i članove. Kardinali su zatim promišljali o ratu u Ukrajini i posljedičnoj društveno-političkoj, crkvenoj i ekumenskoj situaciji. Papa je izvijestio o raznim inicijativama koje su poduzeli on, državni tajnik i državno tajništvo u potrazi za mirom. Kardinali savjetnici podržali su i ohrabrili Svetog Oca u njegovu neumornom radu na rješenju sukoba koji je u tijeku.

Potom je svaki pojedini član Vijeća predstavio društveno-političku i crkvenu situaciju na kontinentu odakle dolazi, produbljujući teme poput mira, zdravlja, siromaštva, krhke političke situacije i pastoralnih problema mjesnih Crkava. Na jutarnjoj sjednici u utorak 26. travnja Vijeće je raspravljalo o pitanju klimatskih promjena i konferenciji o klimatskim promjenama COP27 koja će se održati u Egiptu u studenom 2022.

Na pitanje „Možemo li, kao Crkva, zajedno s drugim konfesijama, podići glas o tim zabrinutostima?“, kardinal Fridolin Ambongo Besungu argumentirao je, analizirajući svjetsku situaciju, potrebe i očekivanja u vezi s COP26 Glasgow s posebnim osvrtom na zabrinutost siromašnih zemalja Azije, Latinske Amerike, Afrike i Oceanije.

U poslijepodnevnom zasjedanju 26. travnja kardinali su nastavili promišljanje, započeto na sjednici održanoj u veljači 2022., na temu žena u Crkvi, s izvješćem iz pastoralne perspektive, koje je dala sestra Laura Vicuña, domorodačka žena iz Amazonije (Brazil) i članica Kongregacije franjevačke obitelji. Uslijedila je rasprava između članova Vijeća te izvjestitelja.

Na sjednici održanoj u srijedu 27. nastavljeno je razmišljanje o temi Diplomatske službe Svete Stolice, uloge i djelovanja apostolskih nuncija, a izvješće kardinala predstavio je Osvaldo Gracias, nakon čega je uslijedila rasprava među sudionicima.

Posljednja tema koja je obrađena bile su naznake za provedbu apostolske konstitucije o reformi Rimske kurije Praedicate Evangelium, pri čemu su sugerirani mogući procesi koje prate provedbu novih odredaba, a koji također predviđa ocjenu poduzetih koraka i izazova koje valja uzeti u razmatranje. Susret je završen 27. travnja molitvom Regina Coeli, a sljedeći termin je zakazan za lipanj ove godine.

Inače, Vijeće kardinala (izvorno C9) jest skupina kardinala Katoličke crkve koje je papa Franjo imenovao kao svoje savjetnike. Uspostava ovoga tijela najavljena je već 13. travnja 2013., mjesec dana nakon Franjina izbora, a službeno je osnovano 28. rujna 2013. godine. Vijeće trenutno ima sedam članova (C7), nakon Papine odluke da smijeni tri njegova člana krajem 2018. te imenovanja još jednog 2020., prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.