Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjernici Zadarske nadbiskupije hodočastili sv. Nikoli Taveliću u Šibenik

Šibenik (IKA)

Više od šesto vjernika Zadarske nadbiskupije predvođenih nadbiskupom Želimirom Puljićem hodočastilo je u nedjelju 17. studenoga svetom Nikoli Taveliću u Šibenik.

Prva postaja hodočašća bilo je nacionalno svetište svetog Nikole Tavelića – samostan svetog Frane gdje su hodočasnici imali pobožnost sv. Nikoli Taveliću.

Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje u katedrali Sv. Jakova koje je predvodio nadbiskup Puljić. Na misnom slavlju koncelebrirali su šibenski biskup Tomislav Rogić i umirovljeni biskup Ante Ivas. Homiliju je imao biskup Rogić.

Istaknuo je kako je za Šibensku biskupiju na svečev blagdan otvorena Godina svetog Nikole Tavelića u spomen na 50. obljetnicu kanonizacije. „Pedesetu obljetnicu kanonizacije želimo proslaviti kroz ovu pastoralnu godinu iščitavajući u životu svetog Nikole Tavelića poziv na svetost svakom vjerniku: ‘Budite sveti jer sam ja svet.’ (1Pt 1,16). Sveti Nikola taj je poziv na svetost ostvario mučeništvom. Njegov put sažimlju riječi Svetoga pisma: Upoznati Krista i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim (Fil 3,10)“, pojasnio je biskup.

„Čitavu pastoralnu godinu u Šibenskoj biskupiji želimo posvetiti svetom Nikoli Taveliću, njegovom svjedočanstvu vjere i kreposna života, njegovom hrabrom naviještanju Isusa Krista, njegovom poniznom redovničkom služenju i njegovoj žrtvi života položenoj na oltar mučenika za Krista. On je svetost ostvario jer je za njom čeznuo“, pojasnio je mons. Rogić.

„Neka primjer sv. Nikole Tavelića potakne svaku vjerničku dušu na svjedočenje vjere u Krista uskrsloga u današnjem svijetu“, poručio je zadarskim hodočasnicima.

„Nikolino ponizno služenje u redovničkom pozivu neka bude poticaj za istinsko kršćansko bratoljublje prema svakom čovjeku. Mučeništvo sv. Nikole neka u savjestima probudi spremnost na velikodušnost i žrtvu kojom se pokazuje ljubav prema Bogu i dosljednom kršćanskom življenju“, potaknuo je mons. Rogić.

„Sveti Nikola Tavelić živio je i umro za Krista jer je vjerovao u vječni život s Bogom. Žarko je želio ostvariti poziv na svetost i vječni život u Bogu. Krista je prihvatio, u njegovo uskrsnuće vjerovao i njegovim se patnjama pridružio svojim mučeništvom. Njegov primjer neka svakom vjerniku osvijetli životni cilj: vječnost u Bogu“, zaključio je biskup Rogić. Zadarske vjernike pozvao je na središnju proslavu pedeset godina od kanonizacije svetog Nikole Tavelića koja će biti u Šibeniku 21. lipnja 2020. godine.

Na kraju misnog slavlja vjernicima se obratio i zadarski nadbiskup Puljić. Čestitao im je nas ustrajnim hodočašćima svetom Nikoli Taveliću u Šibenik. „Time podržavate ono što je ideal jednog naroda: da svoje poštuju, svoje časte i svojima se mole“, kazao je nadbiskup.