Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlada RH objavila poziv za stipendiranje mladih kršćana iz zemalja u razvoju progonjenih zbog vjere

Zagreb (IKA)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 15. travnja na svojim stranicama s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova objavilo poziv za stipendiranje mladih kršćana iz zemalja u razvoju progonjenih zbog vjere.

Poziv se odnosi na stipendiranje studenata na preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima. Na natječaj se mogu prijaviti mladi iz zemalja u razvoju s Bliskog Istoka, Afrike i Azije.

„Vjerske manjine, prvenstveno kršćani, jedna su od ranjivih skupina na svijetu. Republika Hrvatska prepoznala je taj negativni trend na svjetskoj razini i u okviru svog djelokruga rada na polju međunarodne razvojne suradnje zalaže se za poštivanje i zaštitu prava vjerskih skupina, kao ranjivih skupina u zemljama u razvoju“, navodi se u pozivu.

Jedan od uvjeta je da se stipendisti nakon završetka studija vrate u svoje zemlje. „Očekuje se da će znanjem stečenim u Hrvatskoj po povratku u vlastite domovine pridonijeti razvoju svojih zajednica“, piše u pozivu.

Natječaj je otvoren do 17. svibnja 2021. a rezultati će biti objavljeni u lipnju. Svi uvjeti i detalji za ostvarivanje prava na stipendije dostupni su na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Vlada je sredstva za stipendije osigurala u državnom proračunu za 2021. godinu na prijedlog zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Petir. Tako je u proračunskoj aktivnosti Pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama koje su u potrebi osiguran iznos od milijun i pol kuna.