Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić pohodio zakarpatsku biskupiju Mukačevo u Ukrajini

Užgorod (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić pohodio je od 9. do 11. kolovoza 2022. najzapadniju grkokatoličku eparhiju u Ukrajini – Mukačevo, u Zakarpatskoj oblasti.

Mons. Stipić boravio je u sjedištu eparhije Užgorodu, gdje se susreo s apostolskim upraviteljem Mukačeva Nilom Jurijem Luščakom.

Uz Užgorod i Mukačevo, vladika Stipić je zajedno s vladikom Luščakom služio arhijerejsku liturgiju blagdana sv. Pantelejmona, mučenika, u mjestu Hustu gdje je održao i propovijed.

Obraćajući se mnoštvu okupljenih vjernika križevački vladika izrazio je suosjećanje s patnjama ukrajinskog naroda u nametnutom ratu i sve potaknuo na ustrajnost u vjeri koja i danas, kao i u vrijeme svetog mučenika Pantelejmona, daje smisao i nadnaravni značaj patnjama i nedaćama.

Mučenici nas hrabre i potiču da ustrajemo u gledanju svih povijesnih i životnih okolnosti u svjetlu nadnaravnog, a to ima smisla jer je sam Bog u svome sinu Isusu Kristu jednom zasvagda ljudskoj patnji dao nadnaravni, sveti smisao. Ukrajinski narod upoznao je nepravdu stradanja, i ako ju prihvaća i živi s vjerom, ostajući uvijek na strani Božjega zakona ljubavi i dobrote, on ima budućnost. Bog neće nikad dopustiti da njegova djeca pravednosti propadne, kao što ni svoje mučenike nije ostavio i prepustio zaboravu i ništavnosti, nego ih je proslavio i sa sobom u vječnost uzdigao – poručio je.

Istaknuo je prijateljsku i kršćansku ljubav te suosjećanje hrvatskoga naroda s Ukrajincima, navodeći primjere konkretne pomoći Caritasa Križevačke eparhije i cijeloga Hrvatskog Caritasa tijekom izbjegličke krize i ratnih nedaća u Ukrajini.

Križevačka eparhija redovito šalje pomoć bolnicama, samostanima i drugim ustanovama u Ukrajini, a u Hrvatskoj zauzeto sudjeluje s civilnim i crkvenim organizacijama u pomaganju izbjeglicama. Domaći biskup Luščak zahvalio je vladiki Stipiću, Križevačkoj eparhiji i cijeloj Crkvi u Hrvata za solidarnost i pomoć koju im pružaju.

Vladika Stipić je prvi od biskupa Katoličke Crkve u Hrvatskoj pohodio Ukrajinu tijekom rata koji ondje, nažalost, još uvijek traje, priopćila je Križevačka eparhija.