Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić zahvalio mještanima Goričana za pomoć izbjeglicama na granici

Goričan (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić predslavio je svečanu euharistiju na Četvrtu vazmenu nedjelju, Nedjelju Dobroga Pastira, 8. svibnja, u kapeli Sv. Florijana koja ove godine slavi 200. obljetnicu izgradnje, u Župi sv. Leonarda u Goričanu, nadomak hrvatsko-mađarske granice.

Vladika Stipić odazvao se na poziv domaćeg župnika Josipa Drvoderića koji je suslavio misu.

Osvrćući se na Krista – Dobrog Pastira, vladika Stipić je rekao da je logika Krista Pastira „posve drugačija od logike drugih, ovosvjetskih vođa. Ta logika nam je ponekad strana i čudna, ali ne i onda kada smo mi ta izgubljena ovca. Dobri Pastir će brinuti za onu jednu izgubljenu ovcu, čak i više nego za onih 99. Krist vlada ljubavlju i njemu je stalo do svakog čovjeka, do svakog člana Crkve, a posebno ljubi one najpotrebnije njegova milosrđa, one izgubljene. Tu je njegova logika često drugačija od naše. A mi smo pozvani ugledati se u njega u svemu, a osobito u tome kako se odnositi prema onima na rubu društva, onima za koje se nitko ne brine, onima kojima je najpotrebnije upravo Božje milosrđe“, naglasio je.

„I vatrogasci, čiji je zaštitnik sv. Florijan, kada prispiju u neku hitnu situaciju najprije gledaju spasiti život onih koji su najugroženiji i kojima u tom trenutku najprije treba pomoći. Eto nam i primjera i poziva da kao kršćani uvijek s najvećom ljubavlju budemo dobri pastiri jedni drugima i po tome će nas se uvijek prepoznavati kao Božje ljude koji isijavaju ljubavlju“, rekao je vladika Stipić.

Obraćajući se nazočnim župljanima Goričana, mjesta koje se nalazi pokraj hrvatsko-mađarskog graničnog prijelaza, vladika je zahvalio dobrim ljudima koji su se iskazali nesebičnom pomoći izbjeglicama koji su proteklih dana pristigli u našu zemlju preko Mađarske, a koji su bili primorani bježati od strahota rata u Ukrajini.

Mještani Goričana su se posebno iskazali svojim organiziranim dočekivanjem izbjeglica i pomaganjem tim unesrećenim ljudima, i na taj način su zrcalili kršćansku ljubav i dobrotu čovjeku u nevolji, što je također slika Krista Čovjekoljupca – Dobroga Pastira, kako je rekao mons. Stipić.

Misu su suslavili i župnik grkokatoličke Katedralne župe Presvete Trojice u Križevcima o. Mihajlo Simunović i umirovljeni svećenik Pavao Markač. Nazočili su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Goričan.