Budi dio naše mreže
Izbornik

Vraćena redovita duhovna skrb u Općoj bolnici Karlovac

Karlovac (IKA)

Svećenici Karlovačkog dekanata u utorak, 8. studenog ponovno su počeli redovitu duhovnu brigu u Opću bolnicu Karlovac, u dogovoru s Upravom bolnice. Prvi dan bolesnike su posjetili karlovački dekan preč. Dražen Karačić i župnik na Dubovcu mons. Antun Sente ml., koji je posjet bolnici završio misnim slavljem u bolničkoj kapeli Sv. Andrije.

Na posljednjem dekanatskom susretu dogovorili su se da će svakog utorka i petka od 10 do 11.30 sati obilaziti bolesnike na više odjela bolnice te biti na raspolaganju za duhovni razgovor i podjelu sakramenta pomirenja te bolesničkog pomazanja što će završiti misnim slavljem u bolničkoj kapeli Svetog Andrije u 11.30 sati.

Utorkom će bolesnike posjećivati svećenici s Dubovca mons. Antun Sente, odnosno vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik, a petkom preč. Dražen Karačić, karlovački dekan.

Karlovački svećenici mole članove obitelji da svećenika dočekaju pred bolničkom kapelom utorkom ili petkom u 10 sati i upute bolesniku. Ovog utorka to je već bilo ostvareno, stoga su tri obitelji svećenike zamolile da posjete članove njihove obitelji koji bolesni leže na određenom odjelu u Karlovačkoj bolnici. Prvog dana obnovljenih redovitih svećeničkih posjeta karlovačkoj bolnici ispovjedilo se i pričestilo desetak bolesnika, a u svakoj je sobi koju je svećenik posjetio izmoljena prigodna molitva za ozdravljenje te požrtvovno posluživanje bolesnika.

Duga je tradicija pastorala bolesnika u Karlovcu. Od 30. ožujka 1888. do 12. listopada 1978. u karlovačkoj su bolnici djelovale sestre milosrdnice. Svećenici su redovito podjeljivali sakramente bolesnima i umirućima. Ipak valja spomenuti dubovačkog župnika mons. Marijana Radanovića koji je više puta tjedno od kada je 1955. godine došao na Dubovac pa sve do preminuća redovito odlazio u bolnicu, susretao se i bolesnicima dijelio sakramente. Za vrijeme upravljanja novoosnovanom župom svetog Franje Ksaverskog, na čijem se teritoriju nalazi karlovačka bolnica mons. Ferdinad Vražić pridružio se svećeniku Marijanu te također redovito posjećivao bolesnike. Nakon demokratskih promjena uprava bolnice uredila je dvije prostorije u bolnici jednu za sakristiju, a jednu za bolničku kapelu Svetog Andrije, gdje su svećenici Karlovačkog dekanata nedjeljom slavili misu za bolesnike i medicinsko osoblje. Uz švaračkog župnika valja spomenuti franjevce iz franjevačkog samostana u Karlovcu i pavline iz Kamenskog i Svetica.