Budi dio naše mreže
Izbornik

Vrijeme solidarnosti i sinodalnosti

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je na Čistu srijedu, 2. ožujka, u splitskoj prvostolnici misno slavlje s obredom pepeljanja.

„Započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme solidarnosti i sinodalnosti. Solidarnosti jer danas, po želji pape Franje, posebno postimo i molimo za Ukrajinu, a sinodalnosti jer smo, kao braća i sestre, na istom putu prema slavlju Pashe“, poručio je mons. Barišić.

Nadbiskup je rekao kako se ta naša solidarnost očituje kroz duhovnu blizinu, a moguće je da bude i konkretnija ako se, ne daj Bože, dogodi val izbjeglica u kojem ćemo biti duhovno i materijalno bliski.

Naglasio je kako molimo i za agresore, a ne samo za žrtve, jer ovo stanje može imati velike posljedice za čitav planet, a ne tek jedan njegov dio.

Nadbiskup je u homiliji korizmeno vrijeme prikazao kao vrijeme milosti i spasenja koje poseban naglasak stavlja na obraćenje i življenje svoga krštenja, odnosno ozbiljnije prihvaćanje evanđelja, a „budući da smo svi potrebni obraćenja uključeni smo u ovaj, doista, sinodalni hod“.

Događaj obraćenja svoj znak ima u pepelu koji simbolizira našu krhkost i smrtnost, ali i tu dimenziju obraćenja ili rođenja odozgo snagom Duha. „U korizmi smo pozvani činiti dobro, ali na dobar način. Gospodin spominje neke dimenzije potrebne za rast na našem korizmenom hodu, a to su milostinja – dobra djela koja imaju dublju dimenziju pravednosti, molitva – odnos ljubavi koji traži slobodu i radost, te post – molitva tijela koja nam omogućuje da pobliže shvatimo tuđu patnju, a posebno, kako papa kaže, onu naroda u Ukrajini“, istaknuo je nadbiskup.

Pravi smisao korizmenog hoda jest otkrivanje najvećeg bogatstva kojega možemo imati, a to je Isus Krist. Otkriti Njega znači našu korizmu živjeti evanđeoski, kršćanski i ljudski. „Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro, ako ne sustanemo u svoje ćemo vrijeme žeti. Dakle, dok imamo vremena činimo dobro svima“, zaključuje nadbiskup Papinim riječima iz ovogodišnje korizmene poruke, nadahnutim na poslanici Galaćanima.

U koncelebraciji mise bili su katedralni župnik prof. dr. don Ante Mateljan, ravnatelj CBS-a u Splitu mr. sc. don Đuliano Trdić, vicerektor CBS-a u Splitu mr. sc. don Franjo Frankopan Velić, nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić i don Marko Ćubelić.

Prof. dr. Mateljan zahvalio je nadbiskupu na predvođenju misnog slavlja, braći svećenicima, bogoslovima, katedralnom zboru i svima koji su u molitvenom duhu sudjelovali. Najavio je svetu liturgiju s nakanom za mir u Ukrajini koju će u crkvi Gospe od Dobrića, 3. ožujka, u 18 sati slaviti grkokatolici Križevačke eparhije koju trećinom čine Ukrajinci. Pozvao je sve da im se pridruže u molitvi za mir.

Na kraju euharistijskog slavlja na kojemu je pjevanje predvodio katedralni zbor pod vodstvom kapelnika splitske prvostolnice mo don Šime Marovića uz orguljašku pratnju mo don Ivana Urlića, nadbiskup je svima poželio blagoslovljenu i plodnu korizmu.