Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Održana adventska biblijska radionica za vjeroučitelje

Zagreb (IKA)

Druga po redu adventska biblijska radionica za vjeroučitelje održana je 15. prosinca 2021. u prostorijama Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije.

Budući da je broj sudionika bio ograničen na 40 zbog epidemiološke situacije, toliko je vjeroučitelja i sudjelovalo na radionici.

Skup je pozdravila i molitvom u rad uvela predstojnica Ureda za vjeronauk prof. dr. Valentina Blaženka Mandarić. Istaknula je nadu koju kršćani imaju upravo u simbolu svjetla, koje i u najtežim vremenima rasvjetljava mrak. Predstavila je i višu savjetnicu u Agenciji za odgoj i obrazovanje mr. sc. Gordanu Barudžija. Savjetnica Barudžija je u ime organizatora pozdravila skup i dala informacije o drugom dijelu radionice koji se održava online. Naime, nakon radionice održane uživo, sudionici će na platformi Loomen podijeliti svoja iskustva i misli o temi koja se obrađuje.

Predavač i voditelj radionice doc. dr. Taras Barščevski, profesor i v. d. pročelnika Katedre Svetog pisma Novoga zavjeta KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, radionicu je osmislio pod naslovom Ususret Svjetlu.

S ciljem analize i aktualizacije biblijskih tekstova o Isusovom rođenju u evanđeljima po Mateju i Luki, prof. Barščevski je temi pristupio egzegetski, dodirujući pitanja koja inače čitaču ostaju skrivena. Njegovo se izlaganje bazira na pomnom čitanju tekstova čija dubina izričaja nosi više slojeva i pri svakom čitanju nalazi neki novi naglasak.

Predstavio je nakanu biblijskih pisaca i ciljanu grupu za koju je tekst pisan (primjerice, Matej piše Židovima čiji je način mišljenja pravan i kojima dokazuje da je Isus zakoniti Josipov sin, što potvrđuje proročki navještaj mesije koji dolazi od Davida. On ujedno povezuje povijest Isusovu s poviješću Izraela; Isus kao dijete proživljava temeljno izraelsko iskustvo egipatskog ropstva i izlaska iz Egipta, dok pak Heroda poistovjećuje s faraonom, a Isusa s narodom (ne s kraljem).

Kao posebnu metodu rada s biblijskim tekstovima prof. Barščevski daje da čitatelj sam naslovi pojedino biblijsko poglavlje, čime se mijenja i fokus biblijske poruke.