Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvala rektora fra Ivana Marije Lotara prigodom uzdignuća crkve sv. Antuna Padovanskoga na čast manje bazilike

Zagreb (IKA)

Zahvalu na kraju mise prigodom uzdignuća crkve sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu na čast manje bazilike, u četvrtak 8. prosinca na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, uputio je novoimenovani rektor bazilike, upravitelj Župe sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar. Zahvalu prenosimo u cijelosti.

Dragi župljani i župljanke, hodočasnici i hodočasnice, uzoriti kardinale Josipe Bozaniću, nadbiskupe Lingua, provincijali i provincijalke, braćo u svećeništvu i redovništvu; dragi gledatelji i slušatelji televizijskog i radijskog prijenosa; drage sestre i braćo!

Naprosto je nepošteno očekivati od bogatstva bilo kojega jezika izreći zahvalnost svima u ograničenome vremenskome roku. Ipak, pokušat ću to učiniti. Bog je velik! Bog je živ! To nam pokazuje iz dana u dan! Zato, na samome početku, želim zahvaliti upravo Njemu, ne samo za ovaj dan i ovo slavlje, nego iznad svega, za dar života i poziva svakoga od nas ovdje. Radosni smo, dragi Nadbiskupe, zbog Vaše pastirske službe u proteklih 25 godina i u tih četvrt stoljeća Vaša podrška fratrima sa Svetoga Duha, nikada nije izostala, a to ste potvrdili i podupiranjem naše inicijative koja je dovela do današnjega dana te svojim dolaskom danas ovdje. Hvala Vam!

Hrvatska biskupska konferencija podržala je inicijativu uzdignuća naše crkve na čast bazilike. Prilika je, u ovome trenutku, izreći svoju zahvalnost hrvatskome episkopatu. Radujemo se budućim susretima u bazilici svetoga Antuna. Hvala i prisutnim biskupima: Vama, monsinjore Lingua, što ste nam brat, suputnik i prijatelj. Čast nam je što ste danas pročitali Dekret o Proglašenju. Hvala i svima koji su svoje čestitke uputili pisanim putem. Svim provincijalima i provincijalkama te njihovim predstavnicima. Hvala mojoj subraći svećenicima našega Gornjogradskoga dekanata na čelu s našim Dekanom, na bratskoj pomoći i suradnji do sada, uz preporuku i za ubuduće.

Prije stotinu godina, naša su braća po prvi puta stupila na ovaj svetoduški brijeg. Dolazak prve braće zbio se u vrlo teškim povijesnim okolnostima. Kao ponizne sinove Asiškoga Siromaška,  otvorena srca ih je primio zagrebački nadbiskup, dr. Antun Bauer izrekavši znamenite riječi uklesane u kamenu do danas: „Svrha je dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh da tu šire svjetlo vjere, da puk upute u vršenje kršćanskih dužnosti i vode ga konačnom spasu. Preporučam svima da se okupe oko ovih poslanika Božjih, da ih slušaju i pomažu, jer će samo tako u prijateljskim odnosima cvasti kršćanski život.”

Te su riječi bile nadahnuće generacijama fratara koji su djelovali i djeluju u ovome Samostanu na teritoriju ove Župe, na predivnome zagrebačkome Zapadu! Zacijelo su bile nadahnuće i glavnome začetniku ideje o pokretanju procesa dobivanja statusa manje bazilike fra Tomislavu Glavniku. Dragi brate Tomislave, od srca ti hvala! U ovoj prigodi izričem svoju zahvalnost i fra Zlatku Vlaheku, za pripremu cjelovite dokumentacije u tu svrhu kao i za i uređenje prezbiterija. Fra Zlatko, hvala ti!

Hvala svim pastoralnim vijećnicima, katehistima, voditeljima i pohoditeljima živih vjerničkih krugova, zborovima – svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se kvalitetno duhovno, kroz devetnicu Bezgrešnoj, pripremimo za današnji dan! Neophodno je zahvaliti i svima koji su omogućili da današnje slavlje prođe u najsvečanijem ruhu: ceremonijarima, bogoslovima, postulantima, sjemeništarcima, odgojiteljima, zboru „Tomislav Talan“ na čelu s dirigentom i orguljašem, lektorima, svima koji su uresili ovu našu svetodušku ljepoticu te napose našim sakristanima!

I na kraju, osobita zahvalnost ide svim predstavnicima medija i novinarima na čelu s njihovim ravnateljima i urednicima: Hrvatskoj katoličkoj mreži i Hrvatskom katoličkom radiju, Radio Mariji i napose Laudato televiziji, Hrvatskoj televiziji te brojnim portalima i novinama koji su najavljivali ovaj događaj, prenose ga i o njemu će još govoriti! Dragi prijatelji, hvala vam od srca!

Uzoriti kardinale Josipe Bozaniću, naša samostanska zajednica za Vas je pripremila prigodan dar kao posebnu uspomenu na ovaj dan. Slika u akvarel-tehnici „Cvjetajte kao ljiljan“ djelo je akademskoga slikara gospodina Ante Čule, našega župljanina. Primite ovaj dar u znak naše zahvalnosti. Kao drugi dio ovoga dara, dragi apostolski nunciju, monsinjore Giorgio, primite, uz ovu sliku, i krunicu Blažene Djevice Marije, prigodno ručno izrađenu upravo za ovaj dan. Izradila ju je nevideća osoba zajedno s hrvatskim braniteljima kao dragu uspomenu na ovu svečanost!

I na samome kraju, dopustite mi izreći osobnu zahvalnost Vama, Oče Nadbiskupe, kao i Vama mnogopoštovani oče Provincijale, za povjerenu mi službu prvoga rektora bazilike sv. Antuna Padovanskoga. Obećavam da ću revno i odgovorno vršiti povjerenu mi službu na slavu Božju, u čast svetome Antunu i na korist dušama!

Uzoriti, molimo Vas, udijelite nam svoj blagoslov.