Budi dio naše mreže
Izbornik

Zajednice „Vjera i svjetlo“ s područja Varaždinske biskupije proslavile Svijećnicu

Čakovec (IKA)

Susret zajednica „Vjera i svjetlo“ koje djeluju na području Varaždinske biskupije imale su svoj susret na blagdan Svijećnice, u nedjelju 2. veljače u Čakovcu. Naime, blagdan Svijećnice ujedno je rođendan Zajednice te je običaj da svake godine nekoliko zajednica zajedno proslavi ovaj dan. U župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu okupile su zajednice koje djeluju u Đurđevcu/Kloštru Podravskom, Koprivnici i Čakovcu.

Euharistijsko slavlje predvodio je duhovnik čakovečke Zajednice fra Ivan Crnković u zajedništvu s povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardom Šardijem. Na euharistijskom slavlju poslužitelji oltara bile su osobe s intelektualnim teškoćama. Božju Riječ navijestili su prijatelji zajednica, a evanđeoski ulomak o Isusovom prikazanju u Hramu također su oživjele osobe s intelektualnim teškoćama.

Fra Ivan Crnković u propovijedi je istaknuo važnost ovog dana za okupljene zajednice „Vjera i svjetlo“.

„Blagdan Svijećnice ujedno je blagdan zajednice ‘Vjera i svjetlo’ koja je sedamdesetih godina okupljena s ciljem da osobe s intelektualnim teškoćama pronađu svoje mjesto u Crkvi i društvu. I za starce poput Šimuna i Ane o kojima govori izvještaj iz evanđelja, rekli bismo da nam nemaju više ništa darovati niti reći, a oni su govorili o Spasitelju. To nam govori da svatko od nas ima svoje mjesto u Crkvi i društvu i svatko nas može obogatiti. Trebamo jedni druge, zato i u ovoj zajednici ‘Vjera i svjetlo’ na poseban način želimo živjeti tu darovanost, darivati se jedni drugima. Želimo živjeti svoje bratstvo i vidjeti da svatko ima neki dar kojim može obogatiti drugoga, ma kako god malen i slab bio. Kako je to rekao i Jean Vanier ‘Slabi trebaju jake, a ne zaboravimo, mi jaki trebamo slabe’. Neka to bude i poruka ovog blagdana“, istaknuo je fra Ivan.

Po završetku euharistijskog slavlja rođendansko slavlje zajednica nastavljeno je u prostorijama Katoličkog doma, gdje su svi, uz pripremljenu okrepu, imali priliku međusobno se upoznati, razmijeniti iskustva te podijeliti radost što su pripadnici ove međunarodne zajednice. Susret je završio pjesmama i plesom.

Zajednica „Vjera i svjetlo” je duhovni međunarodni pokret kojeg su pokrenuli blagopokojni Jean Vanier i Marie-Helene Mathieu prilikom hodočašća u Lurd 1971. godine. Cilj Zajednice je okupljati osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje te im pomoći da pronađu svoje mjesto u društvu i Crkvi. U Hrvatskoj zajednice djeluju od 1993. godine u 20-ak župa, a na području Varaždinske biskupije djeluju tri spomenute zajednice.