Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključena trodnevnica Imenu Marijinu u Svilaju

Svilaj (IKA)

Misno slavlje u predvečerje svetkovine Imena Marijina, u ponedjeljak 11. rujna 2023., u istoimenoj župi u Svilaju, u Doborskom dekanatu u Bosanskoj Posavini, predvodio je župnik u Trostbergu fra Šimo Grgić, domaći sin.

Na početku mise fra Šimo se prisjetio svoje mlade mise koju je u toj župi slavio prije 20 godina.

Govoreći u homiliji o značenju imena, naglasio je da je ono jako važno. „Gospodin je ime svakoga od nas upisao–urezao u svoje dlanove što govori da mu je svatko od nas važan“, naglasio je propovjednik te zamolio svoje Svilajce da barem malo promijene svoj životni stav da bi svima bilo bolje u životu.

Poslije mise održan je molitveni glazbeni program.

Župnik u Žeravcu fra Mirko Filipović predmolio je neke od najljepših molitava svetaca i crkvenih naučitelja: sv. Bernarda, sv. Efrema Sirca, sv. Ivana Damašćanskog, sv. Sofronija Jeruzalemskog, sv. Ćirila Aleksandrijskog, sv. Grgura iz Nise, sv. Franje Asiškog, sv. Antuna Padovanskog, sv. Franje Saleškog, sv. Tome Akvinskog i sv. Terezije Avilske.

Članovi župnog zbora predvođeni s. Anjom Alberti pjevanjem marijanskih pjesmama, počevši od pjevanih Lauretanskih litanija do „Čuj nas, Majko“, „Sred te se pećine“, „Prečisto Srce Marijino“, „Kao Marija“ i drugih, častili su svoju nebesku zaštitnicu. Zajedno sa župljanima, koji su više od sat vremena pažljivo i pobožno sudjelovali, zahvalili su Mariji pjesmom „Zdravo Kraljice Mira“.

Radostan zbog velikog broja svojih župljana koji su se tijekom tri dana duhovno i kulturno pripremali za proslavu 150. obljetnice osnutka svoje župe i posvete crkve te naslovne župne, župnik fra Mladen Jozić zahvalio im je što su ustrajali do kraja.

„Kako da Bog ne čuje naše pjesme i kako da se Majka ne raduje sa svoje djece?! Radosni smo i slavimo ovih dana ono što su sve generacije tijekom proteklih 150 godina pripremale da mi budemo nositelji ovoga povijesnog događaja. Zato smo svi mi junaci“, ustvrdio je na kraju fra Mladen.