Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela priprava za proslavu 150. obljetnice osnutka Župe Imena Marijina u Svilaju

Svilaj (IKA)

U okviru proslave 150. obljetnice utemeljenja Župe Imena Marijina u Svilaju u Doborskom dekanatu u Bosanskoj Posavini, u subotu 9. rujna 2023. počela je trodnevna duhovna priprava za župnu svetkovinu.

Program je počeo u popodnevnim satima misnim slavljem koje je predvodio župnik u Žeravcu fra Mirko Filipović. Uslijedio je svečani koncert u čast Imena Marijina. Nastupili su glumac Robert Kurbaša, sopranistica Laura Kozlinger, mezzosopranistica Amila Ravkić te klavirska pratnja Zerina Šabotić.

U nedjelju 10. rujna program je također počeo misnim slavlje koje je predvodio župnik u Orašju fra Bono Kovačević. Aktualizirajući nedjeljno, fra Bono je pojasnio Isusove riječi kako opomenuti bližnje kada se uoči da griješe. Svjestan da i kršćani često u takvim prilikama čine krivo, upozorio je da se nikada ne smije osuditi čovjeka kada griješi, nego mu treba u ljubavi ukazati i osuditi njegov grijeh. Pjevanje je predvodio župni zbor predvođen s. Anjom Alberti.

Poslije mise održan je prigodan program na kojem su predavači oživjeli bogatu povijest župe i cijelog odžačkog kraja.

Naslovivši svoje izlaganje „Od Svilaja do Svijala“, Luka Jurić iznio je kratak pregled povijesti Hrvata u odžačkom kraju. „Pregled povijesti župe Svilaj od osnutka do danas“, bila je tema izlaganja fra Marijana Karaule. Mijo Matanović je predstavio značajnije osobe iz župe Svilaj, a fra Anto Zrakić govorio je o svećenicima rodom iz župe Svilaj.

Uz ostalo, istaknuli su da je ta župa tijekom 150 godina postojanja, kao i cijeli odžački kraj, doživjela velika stradanja i razaranja, kako u Prvom i Drugom svjetskom ratu i poraću, tako i u Domovinskom ratu.

Župna crkva koja je u ratu 1992. porušena, bila je po svome uređenju i umjetninama koje je posjedovala među najljepšima u Bosanskoj Posavini. Znatno je oštećena i filijalna crkva sv. Ane u Vrbovcu. Padom Bosanske Posavine 1992. godine svi Hrvati katolici iz te župe morali su u izbjeglištvo. Među prvima se u župu 1996. vratio prvi poslijeratni župnik fra Petar Andrijanić, koji je započeo obnovu župe, župne crkve i ostalih popratnih zgrada. Te godine u župu se vratilo 457 članova 200 obitelji, a 2000. godine bilo je u 506 obitelji 1637 članova.

Obnovu su poslije nastavili župnici: fra Jozo Gogić, fra Filip Karadža, fra Ivica Vidak i fra Pero Oršolić. Sedmu godinu zaredom kao 37. župnik po redu služi fra Mladen Jozić.

Župa je prije posljednjega rata brojila 5500 katolika, a danas ih je ondje stalno nastanjeno 520. Uređenje župne crkve koju sada ukrašavaju znakoviti vitraži i novu župnu kuću i okoliš uredio je sadašnji župnik fra Mladen.

Župa je iznjedrila 12 svećenika: fra Petra Svilajca, fra Ambroza Vučkovića, fra Ivana Kljajića, fra Rafaela Ćosića, fra Marijana Marijančića, fra Mladena Ravnjaka, fra Zlatka Matanovića, fra Iliju Matanovića, vlč. Pericu Matanovića, fra Šimu Grgića, vlč. Tomislava Ravnjaka i vlč. Josipa Brnića.

Uz izlaganja, program je glazbeno obogatio fra Ivan Opačak.

Zahvalu predavačima uputio je na kraju župnik fra Mladen naglasivši da su junaci današnjeg vremena jer su ono bitno oživjeli i prezentirali župljanima te župe. Zahvalu je uputio i svojim župljanima što su pažljivo i do kraja saslušali predavanja koja su trajala gotovo dva sata, ustvrdivši da su i oni pravi junaci, kao što su to bili tijekom povijesti spominjane osobe iz župne zajednice. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali u pripremi povijesnog slavlja.

Program se nastavlja u ponedjeljak, 12. rujna misnim slavljem koje će s početkom u 18 sati predvoditi župnik u Trostbergu fra Šimo Grgić, domaći sin. Poslije mise bit će molitveno bdjenje u slavu Marije Bogorodice.

Na samu svetkovinu Imena Marijina u utorak 12 rujna misno slavlje s početkom u 11 sati predvodit će vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić. Tijekom mise će posvetiti crkvu i oltar u koji će ugraditi moći bl. Miroslava Bulešića, mučenika.