Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključena Velika devetnica Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Velika devetnica Gospi Brze Pomoći, u kojoj su svećenici na službi u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, redovnice te vjernici informirani putem župnog listića i medija, molili i postili za sve oboljele od koronavirusa, za zdravstvene djelatnike i odgovorne, kao i za poštedu grada, kraja i domovine od širenja koronavirusa, a koja je započela u ponedjeljak, 30 ožujka, završena je u utorak 7. travnja na uočnicu Gospina redovitog „osmoga“ hodočasničkog dana.

Svakoga je dana služena misa na kojoj su bez vjernika, uz domaćeg župnika Ivana Lenića i župnog vikara Ninu Pericu koncelebrirali i neki od brodskih svećenika.

Predvodeći u utorak 7. travnja misno slavlje župnik Lenić je aktualizirajući Evanđelje naglasio kako je za Isusa tako i za nas bolno kada nas netko izda pogotovo kad nam je to draga voljena osoba. Ustvrdio je kako je Isus bio potresen Judinom izdajom, i Petrovim zatajenjem a jednako tako ga potresamo mi svojim grijesima, nepovjerenjem, jer nas On bezuvjetno ljubi.

„Nikada ne možemo dovoljno pojmiti, prodrijeti u ljubav Isusova Srca s kojom je prihvaćao muku i smrt! Ona nam je velika utjeha u našim slabostima, kolebljivostima, nepostojanostima, kao i u svim kušnjama, pa i ovoj koju prolazimo uslijed širenja zaraze koronavirusom. Dopustimo da nam susret s u duši trpećim Isusom bude pomoć uslijed naših trpljenja. Znajmo: Isus je tako trpio, supatnik je sada s nama“, naglasio je župnik Lenić.

Svjestan da zbog pandemije korovanivirusa ovoga osmog, ne mogu Gospi fizički hodočastiti, ohrabrio je hodočasnike koji joj već više od 60 godina svakoga osmoga hodočaste, da će Gospa kao Majka, kao hodočasnica doći duhovno k njima u njihove domove.

„Gospa će na svoj hodočasnički dan ovoga puta biti hodočasnica nama – u naš dom, na naš put. Ona nad nama i sada kao Majka bdije i posreduje Sinovljevu ljubav. U litanijama Gospi Brze Pomoći zazivamo je kao Pomoćnicu ‘onima koji se žele vratiti na put spasenja’, a da bismo na njemu ustrajali molimo ‘da zadobijemo milost skrušenoga pokajanja’ i ‘da se uspješno borimo protiv grijeha’. Bez skrušenoga pokajanja, bez borbe protiv grijeha nema našega obraćenja, naše vjernosti i ljubavi Kristu, Gospi“, rekao je.

„Boreći se na putu života, uz pomoć milosti, čuvat ćemo se izdaja samoga Sina Božjega, a i jedni drugih – supružničkih, rodbinskih, prijateljskih, pa i izdaja vlastitih ideala. Tako ćemo savladavati svoje nepostojanosti i kolebljivosti.

Kristova ljubav,očitovana u njegovoj muci; njegova beskompromisna vjernost Ocu i nama; zatim, Gospina ljubav u kojoj nas nikada ne napušta, neka nam svima budu izvorištima sigurnosti, snaga i okrjepe u ovim danima“, potaknuo je.

„Mariju Majku, Gospu Brze Pomoći, zaziva se također kao ‘obranu od zaraznih bolesti i pošasti’. Ona je toliko puta kao brižna Majka očitovala blizinu svojoj djeci i uslijed epidemija i drugih nevolja. Vapijemo joj usrdno s ovoga mjesta i iz naših domova i u ove dane, napose danas: ‘Gospo Brze Pomoći, pohiti da nam pomogneš!’, poručio je župnik Lenić.

Kako je crkva u određeno vrijeme tijekom svih dana otvorena vjernici su poštujući sve upute civilnog stožera molili u crkvi pred Gospinim likom, a nedjeljom i blagdane i pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom.