Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaređen sedmi biskup prema sporazumu Svete Stolice i Kine

Zhengzhou (IKA)

Mons. Taddea Wanga Yueshenga imenovao je papa Franjo biskupom Zhengzhoua 16. prosinca 2023., a vijest o imenovanju objavljena je 25. siječnja 2024. na dan ređenja, u okviru Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine potpisanog 2018. godine, izvijestio je Vatican News.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je da je biskup rođen u Zhumadianu, Henanu, 1966., te je studirao filozofiju i teologiju na Central South Seminary do 1993. Za svećenika je zaređen u Hankou 1993. Bio je župnik u Zhenghouu. Od prosinca 2011., župnik je u okrugu Huiji u Zhengzhouu, u pokrajini Henanu.

Agencija Fides Papinskih misijskih djela podsjeća da nakon obnove crkvenog života koji je započeo kasnih 70-ih godina, biskupija Zhengzhou nije imala nijednog biskupa, nego samo upravitelje biskupije. Od 80-ih prošloga stoljeća, nekoliko je crkvi obnovljeno ili nanovo izgrađeno. Crkveni život nastavio se, ali bez povratka intenziteta procvata koji je bio 50-ih godina. Tada je od četiri milijuna stanovnika bilo više od dvadeset tisuća krštenih katolika.

Danas, s više nego udvostručenim stanovništvom, broj katolika kreće se od deset do dvadeset tisuća krštenika, prema procjenama iz različitih izvora.

Od potpisivanja Privremenog sporazuma između Svete Stolice i NR Kine, iz 2018., podsjeća Fides, u Kini više nije bilo nelegitimnih biskupskih ređenja, onih koja su se slavila bez Papinskog pristanka, a koja su od kasnih 50-ih uzrokovala bolne rascjepe među kineskim katolicima.

Od navedenog potpisivanja bilo je šest novih biskupskih ređenja u Kini.

U istom je razdoblju šest tzv. „tajnih“ biskupa, postavljenih u prošlosti bez obzira na državne protokole, zatražilo i dobilo priznanje svoje uloge i od strane civilnih vlasti. Među njima je i biskup Nanyanga mons. Pietro Jin Lugang, iz Henana, kojega je Vlada NR Kine službeno priznala 30. siječnja 2019. godine, objavio je Vatican News.