Budi dio naše mreže
Izbornik

Završen rimski teološki tečaj „Sinoda i sinodalnost – teološki pristupi“

Rim (IKA)

Na Papinskom sveučilištu Gregoriana početkom travnja završen je niz od dvanaest predavanja o temi „Sinoda i sinodalnost – teološki pristupi“ objedinjen kroz jedinstveni tečaj TDC039 namijenjen postdiplomantima studija Dogmatske teologije na Gregoriani i drugim zainteresiranim slušateljima

Kroz organizirana blok-izlaganja ponuđeno je sustavno promišljanje, a kroz raspravu je ponuđena mogućnost razgovora o toj eklezijalnoj dimenziji crkvene stvarnosti.

Već sama činjenica da su među 479 registriranih slušatelja bili biskupi, teolozi, svećenici, redovnici, vjeroučitelji, studenti i drugih zainteresirani slušatelji iz cijeloga svijeta govori o aktualnosti te teme u Crkvi koja na poziv pape Franje i sama pokušava verificirati svoju sinodalnost kroz dimenziju zajedništva, su-djelovanja i poslanja u životu mjesnih/partikularnih Crkava.

Iz aspekta: biblijske teologije, patrologije, kristologije, ekleziologije, eshatologije, crkvenog prava, istočnog bogoštovlja, ekumenizma, društveno-sociološke kontekstualizacije, te filozofskog pristupa sinodalnosti, slušatelji su skupa s predavačima imali priliku prolaziti kroz Svetopisamske tekstove, bogatu riznicu crkvene Tradicije od patrističkog do suvremenog doba, zatim kroz saborske i druge dokumente Crkvenog učiteljstva, te promišljati o percepciji Crkve od strane suvremenog i globalnog svijeta. Predavači na tečaju bili su profesori rimskih papinskih sveučilišta, suradnici Kongregacije za nauk vjere, i druge renomirani predavači: D. Vitali, G. Buonfratte, R. Battocchio, M. Grilli, Ph. G. Renczes, A. M. Putti, G. Tangorra, G. Incitti, G. Morandi, I. S. Ivanov, i P. Gilbert.

Na tečaju je sudjelovalo i nekoliko slušatelja s hrvatskoga govornog područja, među njima i svećenik Križevačke eparhije o. Vladimir Sedlak.