Budi dio naše mreže
Izbornik

Završena kauza za fra Antu Tomičića

Rijeka (IKA)

Iz Generalne kurije Reda manje braće kapucina stigla je vijest da je završena kauza za fra Antu Tomičića, brata kapucina koji je, nakon Splita, Dubrovnika, Varaždina i Zagreba, 34 godine svojeg služenja na glasu svetosti vršio u kapucinskom samostanu i crkvi Gospe Lurdske na Žabici u Rijeci. Očekuje se dekret o priznanju Tomičićevih junačkih kreposti nakon čega će moći biti štovan kao časni sluga Božji.

Priopćenje koje potpisuje, poglavar riječkog samostana fra Miljenko Vrabec prenosimo u cijelosti:

„Od generalnog postulatora Reda manje braće kapucina u vezi kauze fra Ante Tomičića primili smo radosnu vijest: 26. veljače se sastao zbor kardinala i pozitivno izjasnio o završetku kauze. U sljedećih nekoliko dana, nadaju se, papa Franjo trebao bi potpisati dekret o priznanju herojskih vrlina fra Ante i on se od tada može štovati kao Časni sluga Božji! Ono što je još potrebno da bi se naš fra Ante Tomičić proglasio blaženim je – moliti za njegov zagovor! Ukoliko se dogodi čudesno uslišanje nečije molitve po zagovoru fra Ante Tomičića (čudesno ozdravljenje ili neko drugo čudesno uslišanje) molimo neka nam se javi i pošalje pisano svjedočanstvo na adresu e-pošte kapucinski.samostan.rijeka@gmail.com – jer potvrda tog događaja je još jedino što je potrebno za beatifikaciju fra Ante.“

Ante Tomičić rođen je u Ričicama 19. ožujka 1901. U novicijat je stupio 20. studenog 1920. Doživotne zavjete položio je u Splitu 11. veljače 1925. Tijekom 22 godine obavljao je službu sakupljača milostinje za svoju subraću, za školovanje mladih kandidata i za gradnju kapucinskih crkvi i samostana. U Rijeku je došao 5. rujna 1947. i ostao do 25. studenoga 1981. godine kada je preminuo na glasu svetosti. Postupak za proglašenje blaženim i svetim pokrenut je 2005. Dijecezanski proces za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Ante Josipa Tomičića završen je 9. veljače 2014.

Više informacija o životu i djelu fra Ante Tomičića te molitvu za njegov zagovor može se pronaći na stranici Hrvatske kapucinske provincije.