Budi dio naše mreže
Izbornik

Završena obnova Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca u Krašiću

Krašić (IKA)

Obnovljeni Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću blagoslovit će prigodom proslave 23. obljetnice Stepinčeve beatifikacije, u nedjelju 3. listopada, nakon svečane mise, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, najavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Obnovljeni Spomen-dom je stari župni dvor u kojem je blaženi kardinal Stepinac boravio u kućnom pritvoru od kraja 1951. do mučeničke smrti 10. veljače 1960.

Obnovu je vodila tvrtka Organizacija za planiranje i arhitekturu d.o.o. iz Zagreba. Sanacija je započela krajem 2018. izradom potrebne projektne dokumentacije. Za dokumentaciju je prethodno dobiveno odobrenje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Uprave za zaštitu kulturne baštine putem Konzervatorskog odjela u Zagrebu. Radovi na etaži potkrovlja započeli su 2019. godine te je u potpunosti uređena s detaljnom i sveobuhvatnom sanacijom krovne konstrukcije.

U 2020. godini radovi su se nastavili na etaži kata i prizemlja, gdje je također bilo potrebno provesti znatna konstruktivna ojačanja i sanacije. Spomen-dom je zadobio oštećenja i u potresima koji su 2020. pogodili Zagreb i Banovinu te su ona također sanirana. U 2021. uređena je i ojačana fasada te su zamijenjeni prozori i vrata, sve s ciljem vraćanja izgleda objekta s početka 20. stoljeća.

Na prvomu katu Spomen-doma nalaze se spomen-sobe: radna soba bl. Alojzija Stepinca iz koje se ulazi u njegovu spavaću sobu, zatim soba župnika Josipa Vranekovića te sobe pet časnih sestara Služavki Maloga Isusa koje su djelovale u Krašiću. U prizemlju je u planu prirediti čitaonicu u kojoj će se moći pronaći izdanja Postulature bl. Alojzija Stepinca te sva izdanja Glasnika bl. Stepinca izdana u posljednjih 30 godina Postulature. U potkrovlju će biti uređen prostor u kojem će biti moguće pogledati dokumentarni film o životu blaženog Alojzija.

Spomen-dom će u nedjelju 3. listopada 2021., prigodom proslave 23. obljetnice Stepinčeve beatifikacije, blagosloviti zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Svečanost će započeti slavljem mise u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću u 11 sati. Nakon mise će uslijediti blagoslov doma.