Budi dio naše mreže
Izbornik

Završena vizitacija Hrvatske dominikanske provincije

Split (IKA)

Kanonska vizitacija Hrvatske dominikanske provincije zaključena je 7. lipnja. Provinciju su od 28. svibnja pohodili učitelj Reda propovjednika (OP) fr. Gerard Francisco Parco Timoner III., njegov vikar fr. Pablo Carlos Sicouly i socius za apostolski život fr. Florentino Bolo.

Vizitatori su posjetili sve samostane i kuće ove provincije i razgovarali s braćom.

Završni dan susreli su se s provincijalom fr. Slavkom Sliškovićem i članovima Provincijskoga vijeća, najvišeg upravnog tijela provincije. Prenijeli su im sažetak onoga što su čuli od ostale braće i svoje vlastite dojmove te u otvorenom razgovoru dobili pojašnjenja o pojedinostima koje im nisu bile jasne. Također su vijećnicima predstavili iskustva iz drugih entiteta reda koja mogu biti korisna za življenje dominikanske karizme u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Nakon cjelodnevnog radnog dana vizitatori su u pratnji provincijala i ekonoma provincije fr. Zvonka Džankića posjetili Samostan sv. Križa na otoku Čiovu, u kojemu trenutno živi dijecezanski svećenik koji je župnik istoimena župe. Uslijedilo je bratsko druženje s vijećnicima.

U četvrtak 8. lipnja o svetkovini Tijelova svečano misno slavlje u samostanskoj crkvi u Splitu predvodio je provincijal fr. Slavko, a propovijedao je fr. Gerard.

„Okupljamo se oko euharistijskog stola, stola zahvalnosti, kako bismo zahvalili Gospodinu za brojne blagoslove koje smo od njega primili. Braća Pablo, Florentino i ja smo zahvalni Gospodinu na milosti kanonske vizitacije naše braće iz Hrvatske provincije, koja nam je omogućila da vidimo i čujemo divne blagoslove koje Gospodin kroz njih čini i kroz njihove raznolike načine propovijedanja Evanđelja”, rekao je brat Gerard na početku propovijedi i dodao: „Prošlog mjeseca obavili smo kanonsku vizitaciju Dominikanskog vikarijata sv. Mihaela u Ukrajini. Putovali smo preko noći iz Poljske do Kijeva vlakom, a zatim automobilom do naše kuće sv. Martina u Fastivu, kako bismo slavili euharistiju i prvu pričest dvanaestoro djece. Crkva je bila ispunjena ljudima, a djeca su bila presretna što po prvi put primaju euharistijskog Gospodina! To je bila jedna od najupečatljivijih misa koje sam koncelebrirao. U vrijeme rata i sukoba, slavili smo Euharistiju, sakrament zajedništva. Na mjestu gdje zvuk sirene znači da ljudi moraju se razdvojiti i skloniti se, zvona su zvonila kako bi pozvala ljude da se okupe, da se klanjaju i da slave naše zajedništvo s Bogom i jednih sa drugima!”

Podsjetio je da kada primamo euharistiju, primamo sveti sakrament zajedništva. Kada primamo Tijelo Kristovo, ulazimo u duboko zajedništvo s Isusom. Budući da je Isus u potpunom zajedništvu s Ocem i Duhom Svetim, mi također ulazimo u zajedništvo s Presvetim Trojstvom. „Dominikanac sveti Toma Akvinski, koji je napisao prekrasnu liturgiju za Tijelovo, naučavao je da je milost, res tantum, Euharistije zajedništvo. Stoga bismo s pravom mogli reći da naše slavljenje Euharistije, znaka Saveza između Boga i čovječanstva, ostaje, u određenom smislu, nedovršeno, dokle god smo mi, koji smo kršteni, podijeljeni mržnjom ili odvojeni jedni od drugih“, istaknuo je propovjednik.

Završavajući homiliju, Učitelj dominikanskog reda, brat Gerard je rekao: „Kao što su učenici na putu prema Emausu prepoznali Isusa u ‘lomljenju kruha’, tako je apostol Toma prepoznao Isusa dodirivanjem Kristovih rana. Dok primamo svetu pričest na ovoj misi, molimo da primimo milost da prepoznamo prisutnost Isusa u sebi i u našoj braći i sestrama. Molimo također za jedinstvo Crkve, otajstvenog Tijela Kristova, kako bi ona bila vidljivi znak trajne Isusove prisutnosti u našem svijetu“.

Na zajedničkom objedu koji je splitska samostanska zajednica organizirala za vizitatore i provincijala pridružio im se apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić. Prije ručka imao je prigodu porazgovarati s Učiteljem reda i njegovim suradnicima.

Nakon toga vizitatori su ispraćeni u splitsku zračnu luku iz koje su puni pozitivnih dojmova o zemljama koje su posjetili fr.. Gerard i fr. Pablo otputovali u Kairo posjetiti braću u Egiptu, dok se fr. Florentino vratio obvezama u Generalnoj kuriji u Rimu, navodi se na mrežnim stranicama Hrvatske dominikanske provincije.