Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila 13. obiteljska škola Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Zahvalnim misnim slavljem s pjevanjem Te Deuma, koje je predslavio dubrovački biskup Roko Glasnović završila je u nedjelju 27. studenog trodnevna Obiteljska škola Dubrovačke biskupije.

Trinaesta obiteljska škola okupila je na Babinom Kuku u Dubrovniku pedesetak obitelji s djecom s područja cijele Dubrovačke biskupije. Predavači na školi bili su bračni par Diana i Marin Periš koji su govorili o temi: “Svjedočiti radost obiteljskog života”. Na školi je ove godine bilo mnogo djece, i to one najmanje, oko stotinu i trideset ukupno, a program za njih su osmislile i provele odgojiteljice u vjeri i vjeroučitelji.

Biskup Glasnović je na prvu nedjelju došašća u propovijedi govorio o pripremi za dolazak Isusa, Sina Božjega, u Božiću te o drugom Isusovu dolasku na svršetku vremena. Razmišljajući o putovanju prema Betlehemu u duhovnom smislu istaknuo je kako sudjelujemo na tom putovanju jer još uvijek nismo potpuno kršćani te povezao tu misao s primjerima iz evanđeoskog ulomka. „Mi, kršćani, imamo zadaću odgojiti svijet za milosrdnu ljubav, a došašće je vrijeme ponovnog pronalaženja tog puta“, poručio je biskup, potaknuvši okupljene da u ovom vremenu naprave još jedan maleni korak prema Gospodinu.

Na misi su supružnici obnovili svoja bračna obećanja. Pjesmom je liturgiju animirao slavljenički tim molitvene zajednice Effatha. Za ispovijed su, uz biskupa, okupljenima bili na raspolaganju predsjednik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije don Marinko Šljivić i don Jure Paponja. Prije mise djeca vrtićke dobi s tetama izvela su prigodan igrokaz o četiri adventske svijeće koji su pripremila u radionicama.

U predavanjima na trodnevnoj obiteljskoj školi bračni par predavača posvjedočio je okupljenim obiteljima o radosti svog bračnog života uz sve poteškoće. Teren na kojem se u obitelji odvija borba, uz sve vanjske izazove, najvećim dijelom su odnosi unutar obitelji, naglašeno je, i ako „tu naše služenje bude malo izvrsnije“ već je brak jači i on kao takav nosi poruku o tome kako je brak nešto važno i lijepo i da on ima nešto dati svijetu.

Na radionicama se uočila i potreba učenja jezika ljubavi svog supružnika. Istaknuta je važnost htijenja, da osobe u braku hoće da se njihov brak održi te da odnos sa supružnikom i zajedništvo raste jer ako toga nema sve se izgubi. Govorilo se i o važnosti emocija u braku i prepoznavanja temeljne emocije u obitelji, o važnosti igre u odgoju djece jer kroz igru djeca prirodno uočavaju postojanje pravila i sl.

„Obitelj je škola nesebičnosti, najveći lijek protiv sebičnosti jer mene odgaja za služenje i ljubav,“ rekao je predavač Periš te istaknuo: „Ona je i škola istinske ljudskosti.“ Objašnjavajući što se sve uči u obitelji supružnici Periš su naveli neke primjere koji to ilustriraju. Ljubav i služenje u obiteljima prvih kršćana, pa onda i u odnosu prema drugima, prepoznavalo se u društvu u prvim kršćanskim vremenima, pa je to onda dovelo do onih poznatih novozavjetnih riječi: Gle, kako se ljube! Sudionici obiteljske škole slušali su, uz ostalo, i o povjerenju i riskiranju s Bogom u donošenju nekih odluka.

Poruke predavanja predavači su saželi u sliku pet kula važnih za kršćansko življenje u obiteljima, na sliku pet dubrovačkih kula, a to su: molitva (Isuse, misli ti!), Biblija (svakog dana pročitati bar čitanja dana), euharistija (zadržati sudjelovanje na nedjeljnoj euharistiji), otvorenost životu (ne samo rađanju nego življenju logike služenja) te živi primjer Svete obitelji i svih svetih. Trinaesta obiteljska škola održana je u hotelima Valamar Lacroma, gdje su bila predavanja, radionice i molitve, i Valamar Argosy, gdje su obitelji bile na smještaju.

Obiteljsku školu godinama u Dubrovniku uspješno organizira Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije. Model financiranja je jednostavan: trećinu troškova podmiruje biskupija, trećinu u dogovoru sa župnikom župna zajednica iz koje obitelj dolazi, a trećinu same obitelji. Škola je otvorena i za one koji sudjeluju u programu, a nisu na smještaju. Glavna tema škole se obrađuje kroz nekoliko predavanja i radionica. Dok su roditelji na predavanjima djeca i mladi su u svojim radionicama, a svi zajedno sudjeluju u dnevnim molitvama i na misnim slavljima. Jedna od najživljih točaka svakako je tombola, a organiziraju se i drugi zabavni sadržaji. Bračni parovi aktivno sudjeluju dijeljenjem svojih razmišljanja i životnih iskustava te na školi imaju priliku upoznati druge obitelji koje također žele živjeti kršćanskim načinom života svoj obiteljski život.