Budi dio naše mreže
Izbornik

Zdravica nadbiskupa Puljića, Hranića, Barišića i rektorice Vican mons. Zgrabliću

Zadar (IKA)

U povijesnom društvenom okupljalištu Arsenal u Zadru prigodne riječi zdravice novom članu episkopata zadarskom nadbiskupu koadjutoru Milanu Zgrabliću uputili su 25. lipnja i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić bio je glavni zareditelj zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića na njegovu biskupskom ređenju 25. lipnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru.

Uime HBK, izražavajući srdačne čestitke mons. Zgrabliću i dolazak u hrvatski episkopat, nadbiskup Hranić istaknuo je prisutnost crvene boje koja simbolizira Boga Oca u biskupskom grbu mons. Zgrablića.

„Mi ljudi, pa i mi svećenici, skloni smo u našem svakodnevnom životu sebe gledati kad smo u nekim situacijama mlađi ili stariji sin iz biblijske prispodobe o dobrom ocu. A ustvari, ne bismo trebali biti niti mlađi niti stariji sin, nego bismo trebali preuzimati ulogu oca. Po biskupskom ređenju, doista preuzimate ulogu oca“, rekao je nadbiskup Hranić mons. Zgrabliću, istaknuvši: „Taj otac mora biti veći od lutajućih ‘mušica’ mlađeg sina, veći od tvrdoće srca starijeg sina, mora biti otvoren za sve. Mora imati široko srce, puno dobrote i ljubavi i onda može donositi obilan rod“.

Kako dolazi sa sjevera Hrvatske, a sv. Stošija časti se i u Srijemskoj biskupiji, čiji je kateheta bio sv. Krševan, u kontekstu spomena plodnog djelovanja ranokršćanskih mučenika, nadbiskup Hranić poželio je mons. Zgrabliću, u skladu s njegovim biskupskim geslom ‘I rod donosite’, da donosi obilat rod u život „drage Zadarske Crkve i u okviru HBK“.

„Molimo, ‘Pošalji Duha svojega i postat će. I obnovit ćeš lice zemlje’. Lice zemlje može se obnavljati ako je obnovljena Crkva. Duh Božji obnavlja Crkvu. Daje nove osobe. Evo jednoga novoga, Milana“, rekao je nadbiskup Barišić, poželjevši da novi biskupi koji dolaze budu bolji u toj službi od prethodnih biskupa koje su naslijedili.

„Vjerujem da su mladi biskupi nada. Imam iskustvo, moj nasljednik je bolji od mene. To želim i Želimiru, da njegov nasljednik bude bolji od njega. Previše smo kritični, tražimo idealne ljude. Nema idealnih ljudi. Ni Isus ih nije imao, imamo konkretne ljude“, rekao je mons. Barišić, smatrajući da mons. Zgrablić predstavlja „novu snagu i novi iskorak“.

„Zadrani su dobri navijači  i dobri vjernici. Želim da sa svećenicima, redovništvom i pukom Božjim surađuješ na putu sinodalnosti i da zajedno gradite u naviještanju Radosne vijesti. Kada govoriš dobro, neka to pripada Bogu, a kada govoriš manje dobro, to neka bude tvoje“, rekao je mons. Barišić u obraćanju mons. Zgrabliću.

Budući da se mons. Barišić obratio mons. Zgrabliću uime umirovljenih hrvatskih biskupa, a Duh Sveti nikad nije umirovljen, nadbiskup Barišić je rekao: „Ako biskup i ode u mirovinu, ne ide Duh Sveti u mirovinu. Duh koji smo primili ne da nam da mirujemo, nego se stavljamo na raspolaganje narodu i biskupu. Spremni smo vam pomoći što god treba i staviti vam se na raspolaganje“, rekao je mons. Barišić. Našalivši se kako je on najnoviji umirovljeni biskup, a mons. Zgrablić je najnoviji biskup, rekao im je da se njih dvojica susreću na toj liniji noviteta.

Uime sveučilišne zajednice, mons. Zgrabliću dobrodošlicu je u Arsenalu poželjela prof. dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru. Rektorica Vican sudjelovala je u slavlju ređenja u zajedništvu s prorektorima zadarskog Sveučilišta. Dr. Vican je rekla kako rektorica i prorektori itekako znaju što znači voditi i upravljati nekim sustavom, i to velikim i složenim. Izrazila je želju i čežnju da se nastavi suradnja Sveučilišta s mons. Zgrablićem kao što je bila uspješna suradnja s nadbiskupom Puljićem.

Istaknuvši da su Sveučilište u Zadru i Zadarska nadbiskupija ostvarili puno uspješnih projekata, dr. Vican poželjela je mons. Zgrabliću da „nosi breme odgovornosti službe nadbiskupa proaktivno i proumno, međusobno se oslanjajući jedno na drugo“, Sveučilište i Nadbiskupija.

Mons. Zgrablić je drugi biskup kojega je zaredio nadbiskup Puljić za tu službu. Prvi je bio mons. Petar Palić koji je bio dugogodišnji suradnik mons. Puljića u Dubrovniku, kao tajnik i vikar za pastoral. Kasnije je kao generalni tajnik HBK pozvao mons. Puljića da ga zaredi za hvarskog biskupa.

„Sad sam imao čast primiti molbu od mons. Milana da ga ja zaredim. Prihvatio sam to vrlo rado. Čestitam mons. Zgrabliću da je prihvatio u svojoj poniznosti, jednostavnosti i iskrenosti predati se toj službi. Jer, ući u nasljedstvo apostolskih nasljednika znači ući u borbu za Kristovo evanđelje“, rekao je nadbiskup Puljić.

„Ljudi s pravom imaju očekivanja od biskupa, jer, konačno, i Krist nije bez razloga Crkvu utemeljio upravo na apostolima. Ono što je njima rekao ponavlja i svakom biskupu, sada i kroz stoljeća: ‘Vi ste prijatelji moji. Ja vas šaljem i očekujem od vas da rod donosite’, kako je moj nasljednik odabrao svoje geslo. Biskup treba biti čovjek vjere, čovjek predanosti i povjerenja u Božju providnost“ istaknuo je mons. Puljić.

Mons. Puljića za biskupa je zaredio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić 1990. godine. Te godine kardinal Kuharić je zaredio trojicu hrvatskih biskupa: Puljića u Dubrovniku 14. siječnja, Marina Srakića u Đakovu 24. ožujka i Ivana Prenđu u Zadru 9. lipnja 1990. godine.

„Kardinal Kuharić je u to vrijeme bio, ako smijem reći, ‘naš papa’. On je zaredio 13 biskupa u svoje vrijeme. To je bilo vrijeme rata i poraća, Kuharić je bio simbol. Ove godine početkom srpnja će biti dvodnevni susret u Zagrebu upravo o kardinalu Kuhariću. Veselim se tome jer mi koji puta naše ljude ne znamo cijeniti, ne znamo ih ‘izvlačiti’, ne znamo ih proučavati. Nego, uvijek su nam neki drugi ljudi, neću reći stranci, veći, bolji. A mi imamo tako velike ljude. Ja Kuharića tako volim, tako cijenim da bih ga već proglasio i svetim, kada bih imao ovlasti. Zaista je bio pastoralac i baš simbol naroda“, rekao je nadbiskup Puljić.

Podsjetio je kako je jedan čovjek u njihovoj kući jednom nešto kritički bio rekao o kardinalu Kuhariću. „Moja mama mu je s prijekorom rekla: ‘Slušaj, samo još jedanput nešto tako kaži, izaći ćeš mi iz kuće’. Nije dala na njega. To je naš sveti čovjek“, rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je rekao kako je kardinal Kuharić kod zajedničkog ručka s biskupima „znao stvarati atmosferu“. Uoči ređenja mons. Prenđe za zadarskog nadbiskupa koadjutora, u zadarskom kazalištu bila je održana svečana akademija. Putem od katedrale Sv. Stošije do kazališta biskupi su bili jako pokisnuli jer je kiša jako lijevala. „Sutradan se razvedrilo. Kardinal Kuharić je tada za ručkom u šali rekao: ‘Vidjeli ste, jučer smo svi pokisli dok smo išli na akademiju od kiše koja je padala, a danas je vedro nebo. Ali, ostao je jedan oblak’. Mislio je na mons. Oblaka“, nasmijao se mons. Puljić.

Nadbiskup Puljić rekao je da su godine početka njihovog biskupstva bile godine velikih nadanja, a zaređeni su prije velikih promjena u domovini. „Bile su velike nade baš u tom vremenu kad smo nas trojica bili ređeni. Nakon toga, sljedeće godine već je počeo rat. Sva trojica biskupa nosili smo ratno stradanje u Dubrovniku, Đakovu i Zadru. Bogu zahvaljujem i za to iskustvo. Ono je zaista bilo jako teško, ali nismo gubili nadu ni vjeru. I očekivali smo bolje, kako čovjek, kršćanin, uvijek i treba očekivati, bolje“, rekao je nadbiskup Puljić.

„Sada su druga vremena, drugi izazovi i problemi. U tom kontekstu, zaista je važna uloga biskupa. Događaj ređenja biskupa nije obični događaj, nego to je zaista središnji, važan događaj za biskupiju. Hvala Božjem puku, svećenicima i svima koji su me u Zadru prihvatili kao što sada prihvaćaju moga nasljednika Milana. Zaista sam osjetio zadovoljstvo živjeti za ovaj narod, raditi za njega i ostajem u Zadru da i dalje radimo zajedno“, ganuto je poručio nadbiskup Puljić.

Upitan komentirati suradnju s nadbiskupom Puljićem, mons. Zgrablić je rekao: „Čast mi je biti uz mudrog i iskusnog pastira naše Crkve koji je vodio Zadarsku Crkvu i Dubrovačku biskupiju, a koji je bio i predsjednik HBK u dva mandata, 10 godina. To znači da su i svi biskupi gledali u njemu mudrog čovjeka, mudrog voditelja. Radujem se suradnji s njime i što će ostati u Zadru. Molim Boga da mu da dobro zdravlje da što duže vrši ovu službu. Bit ću mu u svemu na raspolaganju što mogu učiniti u svojoj slabosti, u svom znanju i svojim sposobnostima, stojim na raspolaganju nadbiskupu Puljiću i Zadarskoj Crkvi.

Jako sam počašćen i Bogu zahvaljujem za blizinu i suradnju s nadbiskupom Puljićem. Došao sam s dosta obzira kako će biti u Zadru. Ali, kad me nadbiskup Puljić lijepo ohrabrio, sad mi je puno lakše kad sam uz njega i kad me tako lijepo, bratski primio“, rekao je zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.