Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatna misa fra Mirka Gregova

Ogulin (IKA)

Fra Mirko Gregov je u nedjelju 27. lipnja u Samostanu sv. Franje Asiškog franjevaca trećoredaca glagoljaša u Ogulinu predslavio zlatnu misu kojom je proslavio 50 godina svećeništva i redovništva.

„Današnjom misom zahvaljujemo za 77 godina duhovne okrjepe franjevaca trećoredaca u Ogulinu, od Ljube Valčića i Zdenka Dujmovića pa sve do današnjih dana,“ poručio je na početku slavljenik fra Mirko Gregov te pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike.

Propovijedao je provincijski ministar Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović.

„Što znači danas ljudski i svećenički život, kolika je njegova vrijednost? Sve se manje poštuje i gube se kriteriji prema ljudskom životu od začeća do naravne smrti. Danas prevladava mentalitet da je ljudski život vrijedan dok se od njega ima koristi. Možda ste i sami iskusili da niste u svojoj obitelji ili sredini dovoljno vrednovani, te se ljudski život često obezvrjeđuje. Fra Mirko je kroz 50 godina pastoralnog rada u inozemstvu i domovini donosio božji život po svetim sakramentima te se time suprotstavljao đavlu koji je širitelj smrti. On u nama želi ubiti Božji život, a uspijeva onda kada mi posustajemo i osovimo se samo na sebe. Jedino što čovjeka vodi u vječnost je ustrajna vjera. Molimo se za svećenike i zahvaljujmo Bogu za sve milosti koje nam daje, baš kao što je i fra Mirko 50 godina služio, ohrabrivao ljude, izlazio im u susret, naviještao riječ Božju, obilazio bolesne i pokapao umrle“, rekao je fra Ivo.

Misu su suslavila i subraća svećenici iz provincije i Gospićko-senjske biskupije. Uz domaće vjernike u slavlju su sudjelovali i župljani iz zagrebačkih Gračana, kao i brojna slavljenikova rodbina te gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

Pjevanje je predvodio zbor uz orguljsku pratnju Ante Tripala.

Nakon mise vjernici su se zadržali na agapama. Darovali su slavljenika i čestitali mu, a riječi zahvale izrekli su i franjevcima trećoredcima koji su obilježili vjerski život u Ogulinu u prošlom stoljeću.