Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Klanac proslavila naslovnu svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije

Klanac (IKA/TU)

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Klanac proslavila je u utorak 15. kolovoza 2023. svetkovinu Velike Gospe.

Proslav je počela misom koju je predslavio Župnik u Dragama (Zadarska nadbiskupija) vlč. Alojzije Knežević.

Propovjednik je naglasio da je sva Marijina veličina u tome što je povjerovala da je Bogu stvarno sve moguće. Rekla je jednostavno: „Neka mi bude!” I Bog je dao da se po njoj dogode velike stvari, tako da će ju „blaženom zvati svi naraštaji”.

„Za nas poruka vrlo jednostavna, sažeta u dvije rečenice. Prva je: ‚Bogu nije ništa nemoguće‘, a druga je sadržana u Elizabetinom pokliku: ‚Blažena ti što povjerava!‘ Naime, i ja za svoj život mogu s punim pravom reći: ‚Bogu nije ništa nemoguće!‘ Bogu je moguće, uz moju suradnju, riješiti me svakoga grijeha i svake napasti. Bogu je moguće preobraziti me da činim, mislim i govorim dobro. Bogu je moguće posvema promijeniti moj život. Jednostavno trebam povjerovati da Bog ozbiljno misli i da mu je stvarno moguće od mene učiniti istinsku i živu sliku svoga Sina. Bog je Marijinu vjeru okrunio: ona je dušom i tijelom uznesena na nebo. I mi smo pozvani u istu slavu. Jer, ‚Bogu nije ništa nemoguće!‘”, poručio je vlč. Knežević.

Misu su suslavili župnik u Perušiću preč. Mile Šajfar, dekan i župnik u Ličkom Novom, Brušanima i Baškim Oštarijama preč. Herbert Berisha, te domaći župnik vlč. Petar Šporčić. Asistirao je bogoslov Karlo Špoljarić, a ministrirao Karlo Borovac.

Pjevanje je predvodio prof. Ivan Orešković.

Popodnevnu misu predslavio je mons. Tomislav Šporčić. U homiliji je rekao da svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije govori prije svega o Mariji da bi vjernici najbolje shvatili spasenje koje Bog daruje svim ljudima, da bi se to ostvarilo po Isusu – Božjem sinu.

„Bog u središte tog spasenjskog događanja stavlja ženu – djevicu i majku Mariju. Bog preuzima prirodni način ulaska u ovaj svijet i preko ljudi započinje spašavanje svijeta. Božje djelovanje odvija se prvenstveno preko ljudi, i u Starom, ali i u Novom zavjetu. Osim toga, nije nevažno da u središtu kršćanstva stoji žena, odnosno majka. Bog na taj način ženi daje najveće moguće značenje koje ovaj i ovakav svijet nikakvim svojim uredbama ne može dati te na taj način Bog postavlja majku u središte spašavanja svijeta, što ostaje trajna i čvrsta odrednica svijeta”, poručio je propovjednik.

„Istinska i prava majka u sebi nosi najplemenitije osjećaje prema svome djetetu, koje ne može dati bilo koja ustanova, bez obzira koliko bila ‚humanitarna‘. Majka nosi svoje dijete u svome tijelu, ona ga hrani, brine se za njega i u njega još u utrobi prenosi svoju ljubav i osjećaje. Donosi ga na ovaj svijet i podiže, daruje mu svoj pogled, svoj osmjeh, svoje suze, svoje riječi, svoju vjeru, svoj život. Dijete počinje misliti glavom svoje majke i gledati druge njezinim očima, doživljavati ovaj svijet osjećajima vlastite majke. U tom je smislu Isus kao čovjek temeljnu ljudsku strukturu dobio do Marije i zato je Marija ne samo Isusova majka, nego i majka svih ljudi, jer nosi univerzalnu vrijednost i značenje majke. Njezina je uloga u povijesti spasenja utkana u Isusovu ljudsku dimenziju i dimenziju života. Ni u jednoj drugoj religiji žena i majka nije toliko uzdignuta visoko na prijestolje svoga Sina i nalazi se u najužem zajedništvu s Bogom.”

Mons. Šporčić ustvrdio je da je u tom smislu Bog još jednom potvrdio neprolaznu vrijednost majčinstva u životu, i time nagradio Marijino Majčinstvo, uzdigavši ga u božansko zajedništvo.

„Na kraju, na svetkovinu Uznesenja na Nebo k Bogu blažene Djevice Marije kao žene i majke otvorena je velika nada da će se sve ono što se ostvarilo u Mariji, kao ženi i majki, ostvariti i na našim majkama, koje promiču život u našoj domovini. Ostaje nam uvjerenje da će i u našem hrvatskom narodu pobijediti kršćanske vrijednosti života. U Mariji je nastao doista novi odnos prema životu i njegovim istinskim vrijednostima u predanosti žene, u ljubavi majke i u vječnosti osobe i prema svome djetetu, ali i prema Bogu kao izvoru života i temelju majčinstva. Zato je Marija postala univerzalni, svemirski i božanski znak nade i vjere u majku i majčinstvo, konkretni znak vjere u budućnost života”, zaključio je.

Uz mons. Šporčića misu su suslavili ekonom Gospićko-senjske biskupije preč. Nikola Turkalj, župnik u Bilaju i Ribniku o. Domagoj Jelača, OCD, te domaći župnik vlč. Petar Šporčić.