Budi dio naše mreže
Izbornik

Župljani Župe sv. Petra iz Dubrovnika susreli osobe izbjegle iz Ukrajine

Zagreb (IKA)

Susret župljana iz Župe sv. Petra na Boninovu u Dubrovniku i osoba koje su izbjegle iz Ukrajine, a borave na području grada i okolice, održan je u ponedjeljak 20. ožujka u organizaciji Caritasa Dubrovačke biskupije.

Druženje je imalo kreativnu i psihosocijalnu dimenziju, uz okrijepu kavom, kolačima i grickalicama.

Dok su djeca sa s. Marinelom Žuro izrađivala uskrsne svijeće, narukvice i prikaz Zakeja pod smokvom na koncu, žene su sudjelovale na psihosocijalnoj radionici koju je vodila psihologinja također izbjegla iz Ukrajine, Anastasia Lebid.

Prilika je to bila za sve njih da se bolje upoznaju te u opuštenoj atmosferi i vođenom procesu prisjete sretnih trenutaka u svojem životu. Također su zapisivale želje i nadanja za svoju domovinu Ukrajinu, koje su potom zalijepile na veliki plakat.

Djeca su također dobila plakat na koji su pisala poruke o svojoj zemlji.

Prisutne osobe su izrazile svoje zadovoljstvo susretom i psihosocijalnom radionicom.

„Naša želja je svakodnevno osluškivati potrebe naših Ukrajinaca i putem ovih naših druženja na njih i odgovoriti. Osim one materijalne pomoći, vrlo je važna psihosocijalna, kao i kreativna komponenta, kako bi osvijestili ono dobro u sebi, razvijali svoje talente, ali i razgovarali i dijelili svoje teškoće, jer je onda puno lakše živjeti njihovu neizvjesnu svakodnevnicu. Želimo im pokazati da nam nisu samo broj i da smo tu uz njih“,  poručio je Caritas Dubrovačke biskupije.

Župa sv. Petra na Boninovu ustupila je svoj prostor za ovakva druženja, a njihovi volonteri predvođeni s. Marinelom u suradnji s volonterima i djelatnicima Caritasa Dubrovačke biskupije animiraju djecu i druže se s okupljenima.

Druženje je organizirano u sklopu psihosocijalnih i integracijskih aktivnosti koje biskupijski Caritas provodi kroz projekt CRS-a i Hrvatskog Caritasa „Pomoć za Ukrajinu“.