Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna crkva Ranjenog Isusa u Maloj Solini

Mala Solina (IKA)

Župna crkva Ranjenog Isusa u Maloj Solini teško je oštećena u razornom potresu 29. prosinca 2020. Donosimo podatke o njezinoj povijesti i trenutnom stanju.

POVIJEST

Mala Solina smještena je u bregovitom i šumovitom dijelu porječja Gline i Kupe. Nastala je u migracijama stanovništva krajem 17. stoljeća, kada su se naselili uglavnom doseljenici iz Gorskog Kotara i Vukomeričkih gorica. Do 1731. pripadala je župi Gora, pa do 1789. župi Viduševac. Tada je osnovana župa sa sjedištem u Gornjoj Jami gdje se nalazila drvena kapela Ranjenog Isusa koja je postala župna crkva.

Početkom 19. stoljeća sjedište je premješteno u Malu Solinu. Ondje je 1830., na mjestu starije drvene kapele, od opeke sazidana crkva Ranjenog Isusa. Gradio ju je arhitekt zagrebačkog biskupa Aleksandra Alagovića Antun Stiedl. Godine 1856. bila je izgrađena i župna kuća.

Crkva je bila pravokutna građevina sa zvonikom nad ulazom, oblom apsidom i dozidanom sakristijom. Imala je sačuvanu opremu i orgulje iz vremena gradnje. Voditeljica ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić rekla je da je neobično što su sve župne crkve na tom području imale uređen inventar i orgulje, s obzirom na to da su relativno male. Međutim, u ratu su teško stradale, a crkva u Maloj Solini je 1991. gotovo do kraja uništena. Zvonik i prednji dio su potpuno srušeni, a ostali su stajati samo zidovi oko svetišta.

Do rata Mala Solina bila je naselje s najviše stanovnika na području grada Gline. Župa danas broji tek 80 vjernika. Kao župnu svetkovinu slave Preobraženje Gospodinovo jer je na taj dan 1826. započela gradnja crkve. Tada im se u slavlju pridruže i hodočasnici iz glinskog kraja. Osim crkve, u župi je i kapela Gospe Lurdske u Hađeru.

OBNOVA NAKON DOMOVINSKOG RATA

Prilikom potpisivanja ugovora o obnovi crkve 2016. sisački biskup Vlado Košić je rekao: „Naše katoličke crkve koje su u Domovinskom ratu bile na okupiranom području stradale su sto posto. Osim župne crkve u Maloj Solini u našoj Biskupiji imamo još jednu srušenu župnu crkvu, onu sv. Nikole u Hrvatskoj Kostajnici za koju se nadam da ćemo ju također obnoviti. Tu su još i brojne druge crkve i kapele koje su stradale poput crkve sv. Katarine u Petrinji za čiju obnovu, na žalost, trenutno nemamo sredstava.“

Na župnu svetkovinu 2016. počela je obnova župne crkve. Biskup Košić je predslavio misu i blagoslovio gradilište te tom prilikom poručio: „Pitamo se zašto mi uopće gradimo naše crkve. One su za nas svetinja, one su simbol našeg opstanaka i naše katoličke vjere. One su znak nama i svima koji tu prolaze da tu živi kršćanski katolički narod koji se moli Bogu i okuplja u crkvi. Ali još je važnije: graditi živu Crkvu, tj. zajednicu vjernika. Lijepo vas je vidjeti ovako brojne jednom godišnje, ali bez ljudi, bez zajednice, crkve bi mogle biti muzeji, a to ne želimo. Mi se trebamo zamisliti i učiniti sve što je u našoj mogućnosti da se naš narod izgrađuje, da bude djece i života te da se onda okupljamo u živu zajednicu Crkvu“, te je dodao da je najpotrebnije izgraditi novog čovjeka koji je slobodan.

Crkva se rekonstruirala prema prvobitnom stanju. Pored crkve nedavno je podignut drveni vidikovac, a uređena je i poučna staza te rukometno i dječje igralište.

TRENUTNO STANJE I OBNOVA

Nakon potresa, crkva Ranjenog Isusa je od svih stradalih crkvi Sisačke biskupije u najlošijem stanju. Župnik Ivica Mađer, koji župom upravlja iz Gline, rekao je da se u proteklih pet godina mnogo toga obnovilo. Ove godine trebao je biti dovršen krov, a obnova se trebala završavati. No, potres je srušio sve što je ostalo nakon rata i oštetio sve obnovljeno. Stari zidovi su se potpuno urušili, a obnovljeni prednji dio crkve i zvonik jako su oštećeni.

IZVORI

  • župnik Župe Ranjenog Isusa u Maloj Solini Ivica Mađer, izjava za Hrvatsku katoličku mrežu, 27. siječnja 2021.
  • voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić, izjava za Hrvatsku katoličku mrežu, 25. siječnja 2021.
  • Šematizam Sisačke biskupije, 2019.
  • https://ika.hkm.hr/novosti/potpisan-ugovor-o-obnovi-i-rekonstrukciji-crkve-ranjenog-isusa-u-maloj-solini/, 27. siječnja 2021.
  • https://ika.hkm.hr/novosti/blagoslov-gradilista-crkve-ranjenog-isusa-u-maloj-solini/, 27. siječnja 2021.
  • https://www.grad-glina.hr/wp-content/uploads/2016/05/zupa-mala-solina.pdf, 27. siječnja 2021.
  • https://www.ps-portal.eu/2019/10/29/mala-solina-za-zadnji-vikend-babljeg-ljeta/, 27. siječnja 2021.

unutrašnjost crkve Ranjenog Isusa u Maloj Solini 1973. (Nino Vranić/Ministarstvo kulture)

crkva Ranjenog Isusa u Maloj Solini prije Domovinskog rata (Facebook)

crkva Ranjenog Isusa u Maloj Solini prije Domovinskog rata (Facebook)

unutrašnjost crkve Ranjenog Isusa u Maloj Solini prije Domovinskog rata (Facebook)

blagoslov gradilišta crkve Ranjenog Isusa u Maloj Solini 2016. (Sisačka biskupija)

početak obnove crkve Ranjenog Isusa u Maloj Solini 2016. (Facebook)

unutrašnjost crkve Ranjenog Isusa u Maloj Solini prije potresa 2020. (grad Glina)

crkva Ranjenog Isusa u Maloj Solini prije potresa 2020.

crkva Ranjenog Isusa u Maloj Solini poslije potresa 2020.

crkva Ranjenog Isusa u Maloj Solini poslije potresa 2020.

https://ika.hkm.hr/novosti/399802/