Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Scicluna u pomoći meksičkim biskupima u borbi protiv zlostavljanja

Vatikan (IKA)

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Ladaria Ferrer šalje u Meksiko nadbiskupa Charlesa Sciclunu s poslanjem savjetodavne naravi, „kao bratsku pomoć biskupima u borbi protiv kulture zlostavljanja”, prenosi Vatican News.

Meksički biskupi priopćili su vjernicima da im kardinal Ladaria u pomoć šalje drugog tajnika Kongregacije za nauk vjere nadbiskupa Sciclunu kako bi pomogao u borbi protiv zlostavljanja. U priopćenju biskupi također podsjećaju da se mjesna biskupska konferencija i njezino Nacionalno vijeće za zaštitu maloljetnika na odgovoran, transparentan i jasan način bore protiv kulture zlostavljanja i sustava pokrića koji joj omogućava da se održava.

Nadbiskupovo će poslanje biti tehničke savjetodavne naravi, bratska pomoć i dijalog koji će Crkvi u Meksiku pomoći da se učvrsti u koracima koje je već poduzela u pravom smjeru, dajući odgovore žrtvama maloljetnicima koje su seksualno zlostavljali klerici, izvijestio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Nadbiskup Scicluna, kojem će u radu pomagati mons. Jordi Bertomeu, bit će na raspolaganju za susrete s pojedinim biskupima, višim poglavarima i onima koji to budu htjeli kako bi im pomogao. Njegova će misija trajati od 20. do 27. ožujka ove godine, rekao je Bruni.

Meksički biskupi zahvalili su pročelniku Kongregacije za nauk vjere zato što je odlučio poslati im nadbiskupa Sciclunu kako bi surađivao s njihovom Crkvom. Da bi se osiguralo da bude sposobna učinkovito pridonositi borbi protiv udarca zlostavljanja koji se očituje na mnogim područjima društva; u obitelji, školi, na poslu i drugima, Crkva se prije svega mora djelotvorno zauzeti za iskorjenjivanje te iste pojave u sebi, istaknuli su biskupi u priopćenju.

Apostolska nuncijatura u Mexico Cityju, na čelu s nadbiskupom Francom Coppolom, napomenula je da će diplomatsko sjedište biti na raspolaganju svima onima koji žele podijeliti svoja iskustva ili primiti smjernice i pomoć, jamčeći potpunu diskreciju i povjerenje osobama koje će tamo biti prihvaćene, kao i što se tiče sadržaja razgovora.

Prije nekoliko dana objavljena je vijest o osnivanju vatikanske radne skupine koja će pomagati biskupima u svijetu koji su sudjelovali u izradi smjernica za borbu protiv zlostavljanja. Godinu dana nakon susreta koji je u Vatikanu u veljači prošle godine sazvao papa Franjo, poduzeti su mnogi pothvati, proglašeni novi zakoni i donesena odluka o ukidanju papinske tajne za slučajeve zlostavljanja.