Budi dio naše mreže
Izbornik

Siječanjski broj Veritasa

Zagreb (IKA)

U uvodniku novoga broja Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, naslova Novi početak i nove mogućnosti, glavni urednik fra Vladimir Vidović potiče čitatelje da na početku nove godine iskreno rješavaju sve svoje životne probleme, ali samo s Isusom.

Budući da nam je Isus svojim rođenjem svima ponudio novi početak, novu i čistu stranicu, odazovimo se i mi i ispišimo je svojim čestitim životom. Što više umiremo sami sebi, to smo više svjesni bližnjega u potrebi, poručio je Vidović.

S novom godinom dolaze i novi suradnici časopisa. Fra Milan Gelo donosi cijeli ciklus motivirajućih tekstova o temi „Ispunjeni pravom nadom“. Prvi dio odnosi se na kršćansko shvaćanje onostranosti. Fra Milan tako piše o posljednjim stvarima, poput smrti, vječnosti, posljednjem sudu, sve objedinjeno pod zajedničkim nazivom – eshatologija. Kršćanin svu svoju vjeru temelji na Kristovu uskrsnuću, na činjenici da smrt nema posljednju riječ i da je On uistinu pobijedio smrt. Stoga je potrebno u nadi promatrati budućnost i jednostavno vjerovati Isusu, koji je i sam Put, Istina i Život.

Dr. Vladimir Grebenar zadire u srž duhovnosti u poduzetništvu. Sveti Antun Padovanski je „Svetac svega svijeta“ te hodočašće s „Veritasom“ u Padovu iznova predstavlja nova svjedočanstva, u ovom broju donosi priču Vide Katalenić, studentice koja svaki izazov rješava upravo sa sv. Antunom.

U novoj rubrici Zaboravljeni simboli fra Josip Ivanović piše o različitim oblicima izražavanja poštovanja Bogu. To su liturgijske geste koje uključuju cijeloga čovjeka gdje se izvanjskom gestom želi pokazati naš unutarnji stav poklonstvenosti pred Bogom. Nažalost, nerijetko se izvode mehanički, ne razmišljajući o njihovom značenju.

Tema broja novog Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga predstavlja smještaj za mlade i u novootvorenom domu „Da život imaju“ i domu sv. Antuna na Svetome Duhu koji su potpuno besplatni i namijenjeni najpotrebitijima. Maja Šubarić Mahmuljin pored onoga što nudi pojedini dom donosi i pozitivan osvrt korisnika, mladih osoba, studenata koji su stanovali u domu.

Urednik Vidović donosi iscrpan intervju sa Sinišom Kovačićem, glavnim urednikom Hrvatske katoličke mreže (HKM). Povod razgovoru bile su godina dana na čelu HKM-a i sve promjene koje su i više nego očite. Crkva koja čini velike stvari na različitim poljima života, napokon ima dobru medijsku platformu na kojoj može iznositi svoje stavove i predstaviti svoje djelovanje. U iskrenom, srdačnom i otvorenom razgovoru dotaknute su velike medijske teme kao i one iz osobnog života koje govore o uistinu velikom čovjeku koji svjedočanstvom vlastitoga života autentično živi svoje kršćansko poslanje.

Nekoliko tjedana života u Irskoj ostavlja dojam zanimljive zemlje, bogate povijesti, živahnih i temperamentnih ljudi, drevnih običaja i drugoga. Potaknut takvim iskustvom fra Zvonimir Pervan u rubrici Crkva u Europi dotiče se povijesti Irske, našeg naroda i Hrvatske katoličke misije u Irskoj, kulture i drugih specifičnosti vezanim uz tu zemlju te se pita „Je li Irska zaista obećanja zemlja za Hrvate?“

Glasnik iz tiska preporučuje Kolbeove spise 2 koji se mogu nabaviti prema akcijskoj cijeni. Tradicionalno, na predzadnjoj stranici su nove epizode Fratarskih zanovijetanja.

Ključne riječi:
2019. siječanj Veritas