Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Radoš na svetkovinu Kraljice Svete Krunice predvodio misu kod dominikanaca

Zagreb (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš u nedjelju 4. listopada proslavljena je svetkovina Kraljice Svete Krunice, koju istoimena zagrebačka župa otaca dominikanaca slavi prve nedjelje u mjesecu listopadu kao svoj dan.

Uz biskupa varaždinskog koncelebrirali su domaćini: dominikanski provincijal fr. Slavko Slišković, župnik fr. Ivan Marija Tomić i ostali mnogobrojni članovi dominikanskog samostana na Koloniji te dominikanske obitelji. Uvodni pozdrav biskupu, provincijalu, svećenicima i redovnicama, izaslaniku gradonačelnika gospodinu Stipi Zebi te svim okupljenim župljanima uputio je fr. Ivan Marija Tomić, koji je ove godine preuzeo vodstvo župe.

Papa Pio V. pozvao je kršćane na molitvu krunice 1571. godine

Blagdan Kraljice Svete Krunice nastao je na temelju povijesnog događaja 1571., kada je kršćanska vojska u bitci kod Lepanta pobijedila moćniju tursku vojsku. Papa Pio V. pozvao je kršćane na molitvu krunice, kako bi se obranili od napadača, podsjetio je uvodno biskup Bože Radoš:
“Pobjeda kršćanske vojske bila je brza, a Papa i kršćanski svijet osjetili su da pobjedu nije donijela samo vojska koja se borila, nego i vojska molitelja”. Iako je kontekst važan, ne želimo staviti povijesni događaj u središte, istaknuo je biskup varaždinski, nego želimo novi savez Boga i čovjeka, koji započinje s Marijinim „da“.

U propovijedi je biskup Bože Radoš rekao kako se može čuti da  danas rijetko vidimo ljude koji u ruci imaju krunicu. “Vidimo redovnike i redovnice koji ju nose na svome odijelu, vidimo ponekad pokojega starca i staricu kako prebiru svoju krunicu. Možda je to molitva koja nam govori o nekim davnim vremenima?”, upitao je biskup Radoš i pojasnio: „Molitva krunice je biblijska, kristocentrična molitva. Nije li krunica molitva listanja, meditiranja slika, fotografija iz života drage osobe? Susrećemo onoga koji je ključ našega života – samoga Boga. A kad se zagledamo u njegove slike tada otkrivamo svoj svijet. Tu ‘slikovnicu’, taj ‘album slika’ pomaže nam listati ona koja je sve te događaje zapisala u svojem srcu”.

Molitva krunice nas oslobađa od naših misli i postaje molitva srca

“Krunica kao molitva ponavljanja oslobađa nas od naših misli i tako postaje molitva srca, koju poznaju mnoge kršćanske zajednice”, rekao je biskup Bože Radoš: “Ona je itekako zanimljiva i danas. Možda će netko poći u neke istočnjačke religije gdje će pronaći neku mantru, neki izričaj koji će biti njegovo putovanje u središte. Kršćanska molitva već stoljećima ponavlja svetu Riječ koja otvara vrata naše nutrine i spušta nas tamo gdje smo sami s Bogom, gdje je Božja slika u nama”.

Na kraju homilije biskup Radoš potaknuo sve da uzmu krunicu u ruke:
“Pozivam mlade da moleći krunicu otkriju ljepotu ove molitve, da otkriju kako je molitva krunice suvremena molitva, za mlade ljude koji žele poći u dubinu svoga bića i visoko prema Bogu. Molimo da krunicu otkriju očevi i majke jer je to molitva saveza, a oni su u savezu ljubavi. Što može više ojačati taj savez od zajedničke molitve? Pozivam i vas, dragi djedovi i bake – krunica je najočitiji znak ljubavi prema vašim unucima. Ako uzmete krunicu u ruke i ako se za njih molite, onda ste u dobrom društvu: što ne možemo mi učiniti, što ne može naša ljubav, učinit će ona koja nam kroz krunicu otvara vrata, naša suputnica na životnom putu”.

Tijekom središnjeg euharistijskog slavlja svetkovine Kraljice Svete Krunice pjevao je mješoviti zbor „Blaženi Augustin Kažotić“ pod vodstvom fr. Bonifacija Franje, a odabranim repertoarom također je naglašena, kako povijesna, tako i suvremena hrvatska marijanska glazbena baština dominikanskoga reda.

Molbenica Kraljici Svete Krunice

Poznatu pjesmu „Kraljice Svete Krunice“ skladao je dominikanac Jordan Viculin, koji je  uglazbio i „Magnificat“ dominikanca Rajmunda Kuparea, koji je za ovu posebnu priliku bio popričesna pjesma.
Pričesnu pjesmu koju je zbor pjevao, s naslovom „Zdravo hrano“ na hrvatski je prepjevao mladi dominikanski svećenik fr. Srećko Koralija, dok je „Aleluju“ i pripjevni psalam za Kraljicu Svete Krunice, koji je na svetkovinu prvi put izveden, skladao dominikanac fr. Bonifacije Franjo.

Prije samog završnog blagoslova tradicionalno je izmoljena Molbenica Kraljici Svete Krunice.