Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Antuna u znaku 25. obljetnice djelovanja filijalne kapelice

Vojnovac (IKA)

U naselju Vojnovcu u župi Cerovnik u Ogulinskom dekanatu u subotu 13. lipnja svečano je proslavljen blagdan naslovnika kapele, sv. Antuna Padovanskog. Proslava je bila u znaku 25. obljetnice od uspostave filijalne kapele u kojoj su se svih ovih godina okupljali vjernici prognani iz svojih ognjišta tijekom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, a koji su svoj novi dom našli u Vojnovcu.


Misu je predslavio prior karmelskog samostana u Remetama o. Stjepan Vidak u suslavlju fra Mirka Gregova iz samostana franjevaca trećoredaca iz Ogulina i mjesnog župnika Cerovnika i Oštarija te čuvara svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popa Ante Luketića.

Među hodočasnicima našli su se i članovi DPD Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, župa Oštarije, DPD Sv. Ivan Pavao II. iz Oštarija, DPD Uzašašće Isusovo iz Cerovnika kao i načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević. Po prvi puta u procesiji oko doma u Vojnovcu našla se i nova zastava filijale Vojnovac.

Župnik pop Ante Luketić je na proslavu sv. Ante na 25. obljetnicu osnutka kapelice kao predvodnika pozvao nekadašnjeg župnog vikara u župi Oštarije o. Stjepana kome je to bilo prvo svećeničko iskustvo.


“U prvoj godini svoje svećeničke službe pred 13 godina, svake sam druge nedjelje slavio Boga u Vojnovcu u ovoj kapelici uz oca Matu Miloša što se nikad ne zaboravlja. Tada sam se osjećao izuzetno korisnim i to me formiralo kao svećenika kada ste bili na usluzi potrebnima. Bilo je lijepo zbog vaše ljubavi i gladi za Bogom. Ovih 25 godina jeli ste kruh prognanički i nosili svoj križ koji ste dobrohotno prihvatili kao pravi kršćani, jer je i Krist za nas umro na križu. Čovjek najbolje sagledava koliko vrijedi kada sagledava križ”, istaknuo je na početku svog obraćanja o. Stjepan Vidak.

Vidak je zatim nastavio govoriti o liku sv. Antuna koji je bio propovjednik po Božjem srcu koji se nije oholio svojim teološkim znanjem jer je imao ljubav u srcu. Vjera je pokretač našeg kršćanskog života koja nam treba za ovozemaljski život. U njemu se trebamo osjećati kao hodočasnici jer se ovozemaljska i nebeska domovina prožimaju. Sve što izgradimo u ovozemaljskoj domovini ugrađivat ćemo u nebeskim stanovima, to je naš miraz za vječnost i to je put kako se postaje blaženim. O. Vidak je zatim s ponosom istaknuo da su sredstva za zajedničku nabavu zvona za kapelicu vjernici Vojnovca prikupljali zajedno sa subraćom pravoslavcima. Stalna je Božja prisutnost s nama i pustimo ga da bude u našoj nazočnosti, zaključio je o. Stjepan.

Pop Luketić na kraju je zahvalio o. Stjepanu koji je sudjelovao u posveti kapelice i na odazivu na misno slavlje. Kod prinosnih darova predvoditelju slavlja poklonjena je umjetnička slika Vojnovca, knjiga autora Franje Puškarića kao i letak. Isto tako zaslužnim pojedincima iz župe pop Luketić je darovao ljiljane, zastavicu filijalne župe i letak o povijesti Vojnovca autora profesora Franje Puškarića. Nakon misnog slavlja održano je druženje vjernika Vojnovca u društvenim prostorijama.