Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović na Pepelnicu: Korizma je vrijeme umnažanja molitve, posta, dobrih djela

Dubrovnik (IKA)

Obredom pepeljenja u euharistijskom slavlju na Pepelnicu 22. veljače, veliki broj vjernika u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku započeo je korizmeni hod u pripravi za svetkovinu Kristovog uskrsnuća. Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

U propovijedi je biskup rekao da je korizma „velika škola vjere“ jer se kroz to vrijeme više sluša Božja riječ i češće poseže za sredstvima kršćanske pokore: molitvom, postom i milostinjom. Zatim je iznio zanimljiva i poticajna promišljanja crkvenih otaca o molitvi, postu i dobrim djelima te njihovom međusobnom odnosu. Pretpostavlja se da kršćanin poznaje volju Očevu i ono što je Njegova volja, pa će molitelj sigurno biti uslišan, rekao je, između ostalog,  dubrovački biskup.

Rekavši kako korizma poziva da bolje upoznamo Kristovo otajstvo, biskup Glasnović je istaknuo: „Korizma je vrijeme umnažanja, ne bježanja. Treba umnožiti molitvu, milostinju, post. Krist je naš povratak k Ocu.“ Na misi su suslavili generalni vikar mons. Ivica Pervan i katedralni župnik don Marin Lučić. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedrali zbor pod vodstvom Petre Potrebica i orguljsku pratnju Marka Palčoka.