Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Duhova u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Na svetkovinu Duhova u nedjelju 19. svibnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku pontifikalno euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović koji je tijekom slavlja podijelio sakrament potvrde krizmanicima i krizmanicama iz katedralne župe i Župe sv. Andrije, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Predstavnik krizmanika na početku je pozdravio djelitelja sakramenta biskupa Glasnovića poželjevši, uz ostalo, da Duh Sveti svim krizmanicima otvori dušu i srce da mogu prepoznati Božji glas i slijediti ga u sve dane života svoga. 

U propovijedi je biskup govorio o tome tko je Duh Sveti. Rekao je da se „rijetko molimo ovoj trećoj božanskoj osobi“ te naglasio kako je važno moliti se Duhu Svetomu. Tumačeći, uz ostalo, da je Duh Sveti branitelj (parakletos), primijetio je da on ljude štiti od istinskog neprijatelja, „od zla koje je u nama i koje nas dehumanizira ako mu se prepustimo“ te spomenuo i druge dimenzije života u kojima Duh Sveti štiti i brani čovjeka. 

„Duh je bio nerazdvojni suputnik Isusov, a onda i svakog kršćanina“, rekao je nadalje biskup Glasnović. Duh je novi život i kada se prepustimo da nas on vodi, onda postajemo prava slika Božja odnosno ono što je Otac s nama zamislio – autentična djeca Božja, također je protumačio. Potaknuo je krizmanice i krizmanike da prionu uz evanđelje, za što nije dovoljno znanje, nego je potrebna i unutarnja snaga, Duh Sveti.

Navodeći plodove koje donosi Duh Sveti u životu čovjeka, biskup je zaključio mišlju kako je Duh Sveti bio Isusov životni pratitelj te potaknuo sve da otvore svoja srca da Duh Sveti bude i „naš životni pratitelj“.

U suslavlju na misi su bili generalni vikar mons. Ivica Pervan, katedrali župnik don Marin Lučić i katedralni vikar don Darko Kovačević, a asistirali su don Petar Markić i don Tomislav Sikavica. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica. 

Na kraju su predstavnici krizmanika zahvalili biskupu, roditeljima, kumovima i svima koji su ih dopratili od toga trenutka. Krizmanici su također čitali misna čitanja i zazive molitve vjernike, sudjelovali u prinosu darova, a tri krizmanice su predvodile pjevanje Himna Duhu Svetom prije podjele sakramenta. Riječi zahvale i čestitke krizmanicima i njihovim obiteljima izrekao je katedrali župnik, a čestitao im je i djelitelj sakramenta biskup Glasnović, izvijestila je Dubrovačka biskupija.