Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Biskup Štironja u CBS-u na prvi dan trodnevnice uoči svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

Split (IKA)

Prvi dan trodnevne priprave uoči proslave svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, u ponedjeljak 5. prosinca predvodio je kotorski biskup Ivan Štironja.

Na svečanom misnom slavlju suslavili su odgojitelji bogoslova rektor don Đuliano Trdić i duhovnik don Mato Brečić, a posluživali su prefekt don Ivan Mamić i don Damir Vrbešić. U propovijedi je biskup Štironja pozvao bogoslove da na trenutak zastanu i odlože sve tegobne misli koji ih zaokupljaju, a neposredno prije nogometne utakmice Hrvatske protiv Japana. „Ovaj sat posveti Bogu. I ne samo ovaj, nego svaki trenutak svoje molitve, svaku misu, svako razmatranje, svaku krunicu, svako klanjanje, svaku duhovnu obnovu, svaku trodnevnicu, posebno u ovom vremenu došašća“, istaknuo je mons. Štironja.

„Bog dolazi, već je došao, čeka te ovdje u kapelici. Čeka te da otpočineš, da uđeš u sobu svoje duše, da staviš po strani sve osim Boga, da se skineš s društvenih mreža i zakvačiš se na odašiljače njegova Svetoga Duha“, poručio je biskup. Osvrnuvši se na evanđelje o ozdravljenju uzetoga (Lk 5, 17-26), biskup Štironja je istaknuo da to uvodi u tajnu Božjeg dolaska k nama. „Ovdje ste, dragi bogoslovi da naučite osluškivati ono što vam Isus ima reći. Svakodnevno ste, poput uzetoga, pred nogama Isusovim, u prilici da dobijete ozdravljenje i odrješenje. To je uvjet za dobivanje poslanja“, dodao je.

Poslije euharistijskog slavlja kotorski je biskup zajedno s okupljenom bogoslovnom zajednicom pogledao nogometnu utakmicu Hrvatska – Japan te je nakon zajedničke večere uslijedio i večernji susret gdje je mons. Štironja govorio o svojem dosadašnjem iskustvu svećenstva, od službe misionara u Tanzaniji i Kanadi, preko službe katedralnog župnika u Mostaru, pastoralnog vikara mostarsko-duvanjske biskupije, pa sve do sadašnje službe kao pastir drevne Kotorske biskupije, u Crnoj Gori.

„Biti biskup u Kotoru je velika čast. Mi smo jedna prastara biskupija s bogatom kulturnom i vjerskom baštinom. No, najvrjednije što imamo su naši ljudi, danas oko 20 000 tamo živućih katolika, to je najveće blago što imamo – kao i naši sveci na nebu: sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska i bl. Gracije Kotorski“, naglasio je biskup.

Tijekom susreta bogoslovi CBS-a imali su priliku postavljati pitanja, a za kraj im je biskup Štironja, osvrnuvši se još jednom i na proteklu pobjedu hrvatske momčadi, uputio poruku. „Ja želim da i vi budete ‘finalisti’ s kojima će se svi moći ponositi: vaši roditelji, vaša zajednica i odgojitelji, ali najviše da budete oni s kojima će se moći ponositi Isus“, zaključio je biskup Ivan Štironja.