Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak primio predstavnike udruge „Hrvatska za Život“

Varaždin (IKA)

Varaždinski biskup primio je 30. studenoga predstavnike udruge „Hrvatska za Život“. Predsjednik Udruge Ante Čaljkušić informirao je biskupa o djelovanju Inicijative „40 dana za život“ u Varaždinskoj biskupiji i o nekoliko projekata i programa Udruge za 2019. i 2020. godinu čiji je cilj izgraditi kulturu života kako u Varaždinu tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Program „Prava ljubav čeka“ o predbračnoj čistoći te svetosti i ljepoti braka, utemeljen na katehezama sv. Ivana Pavla II. sve je rašireniji, a projekt podizanja spomenika trudnici Ružici Markobašić ubijenoj na Ovčari u tijeku Domovinskog rata ujedinio je udruge za život, braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata i brojne pojedince.
Središte razgovora bilo je o konkretnom pomaganju trudnicama, djeci, majkama i očevima. Koordinatorica bdjenja i voditeljica tima za trudnice Dijana Brozović opisala je biskupu suradnju udruge „Hrvatska za Život“ s udrugom „Betlehem“, koja upravo u Varaždinu otvara sigurnu kuću za trudnice. Suradnja je pridonijela kvalitetnoj moralnoj, duhovnoj, stručnoj i materijalnoj potpori trudnicama, djeci, majkama i očevima (stanarina, režije, kućanske, higijenske i prehrambene potrepštine…).
Biskup je govorio o ljepoti sebedarja kroz djelovanje Caritasa i malih zajednica i inicijativa koje poput kvasca učvršćuju i čine pravu Crkvu. Spomenuo je kako je uistinu potrebno izaći van i na različite načine doći do onih koji su otuđeni od Crkve pokušavajući ih privesti natrag Bogu.
Kultura života u Hrvatskoj raste i izgrađuje se. Prvo duhovno (molitva i post), a onda materijalno, u vidu kuća za trudnice, stanova, centara za život u Zagrebu i Splitu i gradnji centra za život u Vukovaru, podizanju spomenika i grobnica za nerođene u nekoliko gradova, školovanju i zapošljavanju majki, educiranju i svjedočenju mladima…
Biskup Mrzljak na dar je dobio dokumentarni film „40 dana…“ koji se i dalje prikazuje po Hrvatskoj. Više o filmu i mjestima prikazivanja možete saznati na www.40danafilm.com