Budi dio naše mreže
Izbornik

COVID-19: U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novozaraženih

Zagreb (IKA)

Trenutno su potvrđene ukupno 2.243 osobe zaražene koronavirusom, a 2.023 osoba se oporavilo. Još je 121 osoba na liječenju. Ukupno je 99 osoba preminulo. šestero je trenutačno na respiratoru. Dosad je testirano ukupno 60.864 osoba, a u posljednja 24 sata testirano je 953 osoba, objavljeno je u subotu 23. svibnja na portalu koronavirus.hr - službenoj stranici Vlade Republike Hrvatske za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljevic” Alemka Markotić i ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović / Foto: POOL/PIXSELL

Postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020. U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama.Tijekom sljedećeg  tjedna HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima.Od 27. svibnja predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim športskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnjaomogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske još u ponedjeljak, 19. svibnja, donio je sljedeće odluke:

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.

Sve djelatnosti kojima je dozvoljen rad moraju se u svom radu pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Važne upute za starije osobe i kronične bolesnike potražite ovdje.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.