Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret biskupa Košića s ravnateljima osnovnih i srednjih škola

Sisak (IKA)

Susret sisačkog biskupa Vlade Košića i predstojnice Katehetskog ureda s. Smilje Čirko s ravnateljima osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića s područja Sisačke biskupije održan je u ponedjeljak 10. prosinca u Dvorani Juran i Sofija u sisačkom Velikom Kaptolu.

Susretu je nazočilo pedesetak ravnatelja, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije prof. Darjan Vlahov.
Na početku okupljene je pozdravila s. Smilja istaknuvši kako se ovakvim susretima učvršćuje suradnja između Crkve, škola i dječjih vrtića. „Služba koju obnašate jako je važna za naše hrvatsko društvo i ovo je prigoda da vam zahvalimo za vašu zauzetost na tom polju. Osjećam da ćete se složiti sa mnom da su škole i vrtići mjesta izvora, znanja, odgoja, prenošenja kulture i tradicije. Vi ste oni koji uz kvalitetne programe i naše vjeroučitelje stvarate preduvjete da bi vjeronauk ispunio svoju zadaću i u našim školama bio predmet koji doprinosi razvoju cjelovite osobe“, poručila je s. Smilja, nakon čega su biskupa pozdravili pročelnik Darjan Vlahov, ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina Sanda Todorov, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje Ruža Novaković i ravnateljica SŠ Glina Marija Margušić-Novosel. Tom prigodom ravnatelji su i čestitali biskupu dvadeset godina biskupske službe zaželjevši mu puno uspjeha u daljnjem radu.


Okupljene je pozdravio i biskup Košić zahvalivši svima na dolasku i na dobroj suradnji između Biskupije i odgojno-obrazovnih ustanova iz kojih dolaze. Biskup je održao i kratko izlaganje u kojem je progovorio na temu odgoja za vrednote u osnovnim i srednjim školama te vrtićima, ukazavši na koje bi vrijednosti bilo dobro posebno obratiti pozornost u odgoju djece i mladih. Istaknuvši pitanje novog života, odnos muškarca i žene te obitelji, humanost, altruizam, poštivanje starijih i duhovnost, biskup je posebno naveo domoljublje te se zapitao koliko naše ustanove promiču tu vrednotu. „Danas je dan ljudskih prava, ali je i na današnji dan umro prvi hrvatski predsjednik. Tko to zna? Koliko mi uopće poštujemo tu našu slobodu i samostalnost i koliko poštujemo naše branitelje? Možda o tome najbolje govori anketa koja je izašla u više medijima, a gdje se pitalo studente Filozofskog fakulteta znaju li što se dogodilo 18. studenoga 1991. godine. Niti jedan student nije znao da je taj dan okupiran Vukovar… U našem društvu su visoko pozicionirane vrednote u svijesti naših ljudi i svijesti naše djece i učenika, brak i obitelj. Upravo je prije nekoliko dana bilo pet godina što smo na referendumu definirali da je brak zajednica muškarca i žene i premda se to pokušava osporiti, to je bio i jest stav našeg naroda. Danas, brak i obitelj te djeca i njihova usmjerenost prema društvu, u smislu obveza, sve više slabe, sve se više ističu prava, a sve manje obveze. Nažalost manje su prisutne vrednote: kultura rada, marljivost i poštenje, odnos prema životu, domoljublje i identitet naroda i baš to je polje rada za nas u Crkvi, ali i za vas, ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova“, poručio je biskup na kraju citiravši bl. Alojzija Stepinca: „Domoljublje ne samo da je dopušteno, nego je zapovjeđeno katoliku, rekao je naš blaženik. Katolik bi kao dio svog identiteta trebao voljeti i svoju domovinu. Danas je na neki način postalo sramota reći da si vjeran domovini, a naš blaženik je ovako govorio, da je to prema zapovijedi ljubavi. Jer taj bližnji je moja obitelj, ali i šira obitelji a to je narod“.


Na kraju susreta biskup je svakoj školi poklonio knjigu „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“.

Ključne riječi:
Košić ravnatelji