Budi dio naše mreže
Izbornik

Tradicionalno hodočašće bogoslova u Čvrljevo na svetkovinu Imena Isusova

Čvrljevo (IKA)

U župi Čvrljevo, u nedjelju 20. siječnja, proslavljena je svetkovina Imena Isusova, zaštitnika istoimene župe.

Svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 11 sati, predvodio je fra Ivica Jurić, magistar franjevačkih bogoslova i profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu u suslavlju župnika fra Ante Jurić Talaje i fra Ante Jurića. Ova se svetkovina u Čvrljevu slavi 14. siječnja (u najbližu nedjelju) kao što se slavila prije reforme liturgijskog kalendara. U misnom slavlju tradicionalno su, šesnaestu godinu zaredom, sudjelovali i franjevački bogoslovi iz Splita iz Franjevačkog klerikata o. Ante Antića. Pod vodstvom fra Stipana Vugdelije i uz župni zbor bogoslovi su animirali svečano slavlje, čitali riječ Božju i služili pri oltaru. U misnom je slavlju sudjelovala i s. Tihoslava Božić, rodom iz Čvrljeva.

Fra Ivica Jurić u propovijedi je govorio je o dvjema važnim stvarima u životu vjernika, a to su služenje i vršenje Božje volje. „Što bi to bila volja Božja? Mi imamo svoje planove i zamisli da ono što mi želimo da to želi i Bog. Što znači surađivati, pristati na Božji plan? To ne znači samo dekorativno pristati nego svakodnevno u molitvi razvijati svoj odnos s Bogom. To znači neprestano osluškivati što nam to njegov duh poručuje i to nastoji u životu ostvariti. Pitamo se kako otkriti plan koji Bog ima sa svakim od nas, što to Bog hoće i što traži od mene? U odgovoru na to pitanje pomaže nam Marija. Ona je bila „otvorena“, propusna za Duha Božjega. Marija je izabrala služenje, koje nije gubljenje slobode, niti poniženje, nego vršenje volje Božje. U kani galilejskoj, Marija je zapazila da je ponestalo vina. Svadbena radost uskoro bi se mogla pretvoriti u žalost i sramotu. Marija je osjetljiva na potrebe drugih; ne sjedi skrštenih ruku nego pristupa Isusu i veli: „Nemaju vina“. Nije to samo konstatacija, već i molba. Kao da je rekla učini nešto, žao joj je ljudi. i nastavak znamo, Isus na Marijin nagovor čini svoje prvo čudo pretvarajući vodu u vino.

Mnogo možemo i moramo naučiti od Marije. Slijedimo Mariju i ne budimo odviše zabrinuti za sebe, nego se brinimo za druge žrtvujući njima svoje vrijeme i ugodnosti. stavimo se na raspolaganje potrebnima, otvorimo svoje srce za brige i patnje drugih.

Služimo drugima, posebno onima koji su nam najbliži. Trudimo se da kroz molitvu izvršimo Božji plan, da pomažemo drugima, imajmo pouzdanje i obraćajmo se Blaženoj Djevici Mariji“, poručio je fra Ivica Jurić.

 

Ključne riječi:
Čvrljevo