Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljena 29. obljetnica utemeljenja Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Zagreb (IKA)

U povodu obilježavanja 29. godišnjice Glavnog stožera Oružanih snaga u petak 25. rujna u Ministarstvu obrane RH održana je svečanost na kojoj su uručene pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske vojske. Obilježavanje je započelo misom u kapelici svetog Ivana Pavla II. koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

Svečanom obilježavanju nazočili su izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane RH Mario Banožić sa suradnicima, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, dosadašnji načelnici Glavnog stožera OS RH, zapovjednici grana OS RH, te drugi vojni i civilni dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Obilježavanje je započelo svetom misom u kapelici svetog Ivana Pavla II. koju je predvodio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan. U zajedništvu s biskupom Bogdanom bio je biskupski vikar za pastoral u MORH-u i OS RH don Slavko Rajič koji od 1. listopada preuzima kapelaniju pri Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru.

Biskup Bogdan je u svojoj homiliji istaknuo kako nas ovakve obljetnice podsjećaju na slavne dane osnutka naše države i Hrvatske vojske koja se stvarala u vrijeme borbe za slobodu hrvatskog naroda. Osvrnuo se na današnje evanđelje (Lk 9,18-22) u kojem Isus pita svoje učenike: „Što govori svijet, tko sam ja?“ Kroz povijest, svaka je generacija, svaki je pojedinac morao pronaći odgovor na pitanje: „Tko je za mene Isus iz Nazareta?“ Na to pitanje ne može netko drugi dati odgovor, svatko mora odgovoriti za sebe. Isto egzistencijalno pitanje Isus postavlja i nama danas. O našem odgovoru ovisi kako ćemo živjeti, kako se ponašati, kako djelovati. Odgovor na to pitanje će nas, na kraju krajeva, odrediti i definirati.

Nakon mise dodijeljene su nagrade i pohvale. Pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske vojske uručili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Siniša Jurković i direktor Glavnog stožera general-bojnik Ivica Olujić.

Ministar obrade i načelnik Glavnog stožera čestitali su svima Dan Glavnog stožera pozvavši na odgovornost i nastavak predanog rada kako bi Hrvatska vojska i dalje bila jamac sigurnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

U prigodi obilježavanja 29. obljetnice položeno je cvijeće i upaljene su svijeće na posljednja počivališta preminulih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske u Zagrebu i Sisku.