Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Radoš predsjedao misnim slavljem na svetkovinu Uskrsa

Varaždin (IKA)

Svečano euharistijsko slavlje na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova, 31. ožujka, u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Koncelebrirali su umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola preč. Mirko Horvatić i preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenik mons. Alojzije Petrović te biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.

Pozdrav „Mir vama“ koji biskup na početku mise upućuje zajednici isti je pozdrav koji je Isus uputio svojim učenicima, a danas i nama, poručio je mons. Radoš uvodeći u misno slavlje. „Osim što nam upućuje ovaj pozdrav, Isus nam pokazuje i svoje rane, znakove svoje ljubavi koju i nama iskazuje. Želi dotaknuti naše rane kako bi nas ozdravio“, istaknuo je biskup.

„Naš katedralni zbor, trube koje smo slušali, najavljuju dolazak Pobjednika koji nam donosi život i govori: ‚Mir vama.‘ S njim danas započinjemo zajedništvo. Želimo osjetiti što je to Uskrs. Mnogo slika nam u tome mogu pomoći. Jedna slika, slika neugasivog svjetla, bila je pred nama u noći Vazmenog bdjenja. Svjetlo Kristovo želi otkriti sve ono što je tama progutala, a najveća tama je bila u zapečaćenom grobu. Ali svjetlo je pobijedilo tamu. Uskrsno jutro priča drugačiju priču o križu. Ne govori o križu, smrti, nego o ljubavi koja se ne da nadvladati, koja je trajna i koja se nudi svakom čovjeku“, rekao je na početku homilije biskup Radoš.

„Uskrs je vrijeme kad želimo uhvatiti Isusov pogled. Susret je to u kojem želimo čuti ton Njegovog govora, želimo otkriti njegovu pedagogiju koja je započela s pitanjem: ‚Koga tražite?‘“, naglasio je.

Istaknuo je zanimljivost kako je Isus nakon uskrsnuća Učitelj koji je blaži od onog prije uskrsnuća, On osvaja svojom blagošću, ide za svojim učenicima, dok su učenici prije Njegove smrti išli za Njim. Dodao je kako je posebno zanimljivo da Isus nakon uskrsnuća komunicira pitanjima te naglasio kako je Isus postavio puno pitanja. Naveo je nekolicinu pitanja te se kratko na njih osvrnuo. „Uskrsli Krist ne želi brze odgovore. To nije njegova metoda. Uskrsli Krist postavlja pitanja svojim učenicima. Pitanjima se želi spustiti u njihovu dušu, spustiti u njihove dubine“, rekao je biskup te se zaustavio nad pitanjem koje je Isus postavio Mariji Magdaleni: „Ženo, zašto plačeš?“

Naglasio je da se Isus spustio u dolinu suza da bi obrisao svaku suzu. „Marija Magdalena mogla bi kroz suze ispričati ključne trenutke svoga života. Isto možemo učiniti i mi. Veliki životni događaji obilježeni su suzama“, kazao je biskup te naveo najčešće situacije u kojima puštamo suze te naglasio kako suze ispisuju našu povijest. „Suze Marije Magdalene oprale su njezinu dušu da može u križu prepoznati svjetionik vjere. Isus je svojim križem posvetio i našu nesavršenu ljubav, kako bi nas naučio da Bog savršeno ljubi svakog od nas“, rekao je.

Biskup se na kraju homilije upitao s kojim pitanjem ćemo otići s mise. Poručio je da to bude pitanje: „Što tražiš? Koga želiš susresti?“

„Nastojmo otvoriti svoje uho jer Isus hoda zajedno s nama. Ne moramo od njega tražiti odgovor, poslušajmo samo pitanje. Otvorimo svoju dušu da se može ušetati i u naš život i postaviti nam pitanje. Došli smo na misu nošeni čežnjom za ljubavi koja ne umire, za srećom koja nije obično zadovoljstvo za životom koji nije prolazan nego vječan. Neka nam Gospodin, Onaj koji je živ, postavljajući nam pitanje ujedno i odgovori da bismo jedni drugima mogli svjedočiti da je Isus živ. Neka to bude najljepša čestitka onima koje volimo. Kad oni budu ispunjeni, kao apostoli će to prošiti do nakraj svijeta i reći će: ‘Isus je živ! Ja sam ga susreo!“, zaključio je mons. Radoš.

Na kraju mise rekao je da „nam Isus, danas kaže da posljednju bitku vodimo zajedno s Njim. On je vodi za nas, a ako smo s Njim, onda smo pobjednici. On je uskrsnuo i s nama je u borbi svakoga dana i želi da budemo pobjednici. Želim vam da u srcu osjetite da vam je blizu, da je u našim životnim borbama, bori se za nas, s nama, kako bismo i mi svaki dan bili pobjednici. Ako naviknemo pobjeđivati s njim, jačat će i naša vjera, a konačna bitka će biti pobjeda, odnosno život“, poručio je na kraju mise biskup Radoš te svima poželio sretan Uskrs.