Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda proslavila svetkovinu sv. Franje Asiškoga

Zagreb (IKA)

Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu 4. listopada svečano je proslavila svetkovinu sv. Franje Asiškoga misnim slavljem u crkvi Sv. Franje na Kaptolu koje su prema tradiciji predvodili dominkanci.

Predvoditelj misnoga slavlja fr. Kristijan Dragan Raič, ekonom Hrvatske dominikanske provincije, u propovijedi je istaknuo važnost i ulogu jednog sveca kao što je sv. Franjo: “Sv. Franjo je čovjek mira, on je bio siromašan za siromašne. Svetac je koji je volio i čuvao, dok god je živio, svako Božje stvorenje. Franjo je želio svojim siromaštvom posvjedočiti da čovjek nije ono što ima, nego je čovjek ono što jest.”

Franjo je bio čovjek 13. stoljeća, ali su njegove ideje i danas suvremene jer su bogoljubne, čovjekoljubne i evanđeoske”, naglasio je fr. Kristijan Dragan Raič.

Osvrnuo se na današnje stanje u društvu. “Reklamiraju se i uzdižu uspjesi, zvijezde, ali blagost i poniznost vrednote su koje su u opadanju. Djeca pokušavaju oponašati odrasle, suobličuju se sa zvijezdama, svojim miljenicima”, rekao je fr. Kristijan Dragan Raič. “Bog se zasigurno ponosi da se kroz Isusove riječi može definirati suprotno – krotkim i poniznim, a ne moćnim niti silnikom jer on je Bog ljubavi i punina ljubavi”, naglasio je.

Na svetkovinu sv. Franje Asiškoga misno slavlje tradicionalno predvode dominkanci. Ta je tradicija nastala iz  predaje o susretu sv. Franje i sv. Dominika, pojasnio je fra Mate Bašić, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila u Zagrebu, doktorand na doktorskom studiju iz sustavne dogmatske i biblijske teologije na KBF-u u Zagrebu.

Posvjedočio je također kako crkva sv. Franje i samostan imaju otvorena vrata za mnoge. “U samostanu se slavi više misa na dan te je uvijek prigoda za svetu ispovijed. Ima mnoštvo zajednica kao što su Frama, Franjevački svjetovni red koji je najbrojniji u Hrvatskoj. Postoje i karitativne skupine, imamo pučku kuhinju, zborove, kateheze kroz tjedan te četvrtkom cjelodnevno klanjanje. Samostan je izrazito živ.”