Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 15. Nacionalni tečaj za duhovne asistente Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži

Samobor (IKA)

Nacionalni tečaj za duhovne asistente Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (FRAMA) održan je od utorka, 5. ožujka do srijede, 6. ožujka 2024. u Kući susreta Tabor u Samoboru, izvijestila je Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda.

Na tečaju su govorilo o dvjema temama – „Postupanje prema neaktivnim članovima OFS-a“ i „Rast bratstva kroz duhovnu asistenciju“. Sudjelovalo je 26 duhovnih asistenata iz svih franjevačkih redovničkih provincija u Hrvatskoj.

Pozdrav sudionicima tečaja su uputili: provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a fra Goran Malenica, OFM, i predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Frame fra Filip Pušić, OFMConv.

Prvi dan tečaja počeo je predavanjem predsjednika Međubiskupijskog prizivnog suda u Zagrebu fra Ratka Radišića, OFM, o temi „Privremene mjere i Konačne odluke prema neaktivnim članovima OFS-a“. Drugo predavanje je održala nacionalna povjerenica za formaciju OFS-a Danijela Rebac, OFS, o temi: „Neaktivni članovi OFS-a“ iz praktičnog vida. Nakon svakog predavanja slijedila je rasprava sa zaključcima.

Prvi dan tečaja je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio i na kojem je propovijedao fra Milan Krišto. Drugi dan tečaja je nastavljen nakon jutarnje molitve trećim predavanjem područnog duhovnog asistenta Frame fra Vinka Brkovića, OFM, o temiDuhovni asistent kao primjer i svjedočanstvo“. Četvrto predavanje je imao nacionalni duhovni asistent Frame fra Matej Jovanovac, TOR, o temi „Važnost formacije za rast bratstva“. Slijedili su rasprava i zaključci. Tečaj je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio i na kojem je propovijedao provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.