Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić blagoslovio novootvoreni Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba

Zagreb (IKA)

Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba otvoren je u srijedu 26. svibnja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a blagoslovio ga je Veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Prije samoga blagoslova, kardinal Bozanić je prisutne uveo u Službu riječi, poručivši kako Božja dobrota potiče da se brinemo jedni za druge, a osobito za najranjivije među nama. “Zadaća Crkve, ali i svakog njezinog člana je da tu dobrotu i istinsku brigu očituje djelima ljubavi i milosrđa”, naglasio je.

Nakon blagoslova prostora Centra, koje se nalaze na kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta, kardinal je podsjetio kako je Centar jedan od plodova promišljanja međunarodne europske konferencije iz 2019. “Formacija, prevencija, moć kao služenje”. Veliki kancelar je naglasio kako zajedničkim zalaganjem svih uključenih u rad Centra se želi ići naprijed, preuzimajući odgovornost, s čvrstom odlukom boriti se za najranjivije u društvu te za trajno zalaganje u naviještanju Radosne vijesti. Čitavo društvo pa i Katolička Crkva, istaknuo je, suočava se s teškom i vrlo bolnom ranom seksualnog zlostavljanja maloljetnih i odraslih ranjivih osoba.

Kardinal Josip Bozanić/Blagoslov i otvorenje Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba

“Nažalost, ni nas nije mimoišla ova rana. Hrvatska biskupska konferencija izdala je 2013. godine Smjernice za postupanje u slučajevima zlostavljanja maloljetnika i odraslih ranjivih osoba. Stoga poduzimamo one mjere koje su u našoj mogućnosti, kako bismo djeci i ranjivim osobama u Katoličkoj Crkvi, kao i u Hrvatskoj, pružili sigurnije odrastanje. Veseli me da će Zagrebačka nadbiskupija, preko Hrvatskoga katoličkog sveučilišta sustavnije ulagati napore i sredstva na dobrobit djece i ranjivih osoba, a time i studentima na Hrvatskome katoličkom sveučilištu pružiti mogućnost informiranja – i formiranja – za ovu važnu temu naše suvremenosti. Time ćemo i odgovoriti na ustrajni poziv pape Franje da se u Crkvi i društvu stvara kultura koja prevenira seksualno zlostavljanje, zloupotrebu moći i savjesti. Briga o najranjivim osobama među kojima su svakako djeca jedan je od prioriteta Katoličke Crkve. Prolazili smo teške trenutke u Crkvi. Svjesni smo da se s takvim problemima možemo uspješno nositi samo ako uključimo sve strukture, crkvene i društvene, u prevenciju i zaštitu djece i ranjivih osoba, kako bismo zajedničkim snagama štitili dostojanstvo svake osobe, a napose djece i ranjivih odraslih osoba”, poručio je kardinal.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. Željko Tanjić se osvrnuo i na to kako će Centar među ostalim aktivnostima pripremati edukacije i izborne predmete koji će biti dostupni studentima, ali i drugima.

Dr. Željko Tanjić/Blagoslov i otvorenje Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba

“Uspješnost zaštite djece i ranjivih odraslih osoba ovisi o redovitoj prevenciji koja obuhvaća različite skupine u Crkvi i društvu kao cjelini. Preko Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, različiti programi vezani uz zaštitu djece i ranjivih osoba bit će ponuđeni i dostupni studentima na Sveučilištu, studentima na Katoličkim bogoslovnim fakultetima u Zagrebu, Splitu, Đakovu i Sarajevu (BiH), a zahvaljujući suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, i svećenicima, redovnicima i redovnicama kao dio trajne formacije te crkvenim poglavarima. Stoga se posebno veselim da su danas među nama predstavnici HBK, Hrvatske redovničke konferencije, Bogoslovnog sjemeništa i drugih ustanova”.

Uime Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba je predsjednik povjerenstva, nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, poručio kako, kada je u pitanju seksualno zlostavljanje, Crkva s pravom, zbog posebnosti njenog poslanja u svijetu, na sebe ponijela “najveći teret srama i osude zato što se to tako događalo”. Predvođena odlučnim stavom pape Franje, Crkva želi učiniti sve što je u njenoj moći da postane predvodnik borbe protiv te pojave i zaštite svih ranjivih osoba.

Mons. Mate Uzinić/Blagoslov i otvorenje Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba

“Kao predsjednik povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, koje s drugih pozicija ima slične ciljeve, izražavam nadu da će naše povjerenstvo u ovom Centru imati dobrog akademskog suradnika i partnera. Premda je već mnogo učinjeno, moramo nastaviti učiti iz gorkih lekcija prošlosti, gledajući s nadom u budućnost. Zahvaljujući ovom Centru i ja s nadom gledam u budućnost za odnos prema ranjivim osobama u našoj crkvi i domovini. Posao pred nama je veliki zahtjev kao što je velika i potreba za radom na prevenciji svakog tipa zlostavljanja – bilo ono fizičko, emocionalno, duhovno ili spolno. Ali ono što želimo postići je veliko, ogromno i neophodno, želimo li ispuniti svoje poslanje i postići da Crkva ponovno bude za sve dom u kojemu se svi mogu osjećati sigurno i slobodno. To isto želimo ponuditi i društvenoj zajednici kako bi i ona za sebe također mogla reći isto”.

Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba osnovalo je Hrvatsko katoličko sveučilište, a nastao je po uzoru na Centar za zaštitu djece u Rimu te uz njihovu idejnu i stručnu podršku, a glavni donator Centra je Katolička organizacija Die Sternsinger – Kindermissionswerk iz Njemačke. Stoga su se ovom prilikom putem “Zoom” platforme obratili i član Papinske komisije za zaštitu maloljetnika i predsjednik Centra za zaštitu djece Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu prof. dr. sc. Hans Zollner, SJ; član Uprave Katoličke organizacije Die Sternsinger – Kindermissionswerk dr. sc. Franz Marcus, a čestitku uime Zaklade za pomoć Istočnoj Europi Renovabis iz Njemačke uputio je Burkhard Haneke, direktor za projekte Zaklade.

Blagoslov i otvorenje Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba

Rad Centra predstavili voditeljica Centra, magistra Marina Šijaković i supervizor rada Centra doc. dr. sc. Josip Bošnjaković. Kako bismo u Crkvi i društvu mogli disati punim plućima, istaknuo je dr. Bošnjaković, u zadnjih tridesetak godina suočili smo se s tvrdom i bolnom ranom zlostavljanja maloljetnika te odraslih ranjivih osoba. Na početku se činilo kako se radi o pojedinačnim i izoliranim slučajevima, ali broj žrtava stalno je rastao.

“Duboko smo svjesni štete koja je nanesena najugroženijima djeci i ranjivim osobama kroz različite oblike nasilja. Njihovi životi su trajno obilježeni, bilo da se zlostavljanje dogodilo u nedjelju ili pak dalekoj prošlosti njihova bol i patnja borba i nas su nadahnuli da poduzmemo konkretne korake u sprječavanju svih oblika nasilja. Centar će putem svoje infrastrukture i sadržaja pružati znanje i vještine koji su potrebni za promicanje i očuvanje dobrobiti svih ranjivih osoba, djece, mladih i odrasli. Naša primarna djelatnost je putem različitih oblika edukacije omogućiti studentima, profesorima, odgajateljima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, kandidatima i kandidaticama za duhovna zvanja i djelatnicima u crkvenim, ali i društvenim ustanovama podizanje svijesti i povećanje osjetljivosti na prepoznavanje nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja te kako postupati kada se nasilje dogodi”.

Dr. Josip Bošnjaković/Blagoslov i otvorenje Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba

Voditeljica Centra Marina Šijaković/Blagoslov i otvorenje Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba

Dodao je da je laganim koracima i zajedničkim snagama, s višestrukom podrškom institucija i osoba, Centar započeo s radom 1. ožujka 2021., s ciljem promicanja dobrobiti ranjivih osoba. “Svjesni smo kako je to proces preobrazbe mentaliteta u kojem želimo učiti preuzimati odgovornost, graditi transparentnu komunikaciju između osoba i institucija i biti odlučni i hrabri u bezpridržajnom osluškivanju zataškanih i prigušenih glasova u Crkvi i društvu, dopustiti da i nas rane na Kristovom tijelu zabole i učiti kako je najveća moći u služenju a ne vladanju.”

“Ne trebamo raditi ispočetka, nastavljamo tamo gdje dobre prakse u društvu i u Crkvi već postoje. Nasilje koje se čini djeci, maloljetnicima i svim ranjivim osobama nije problem nekih država, institucija ili obitelji, nego općeljudski problem. Stoga želimo raditi i surađivati s različitim institucijama, među kojima s Institutom za antropologiju u Rimu, Centrom za zaštitu djece u Rimu i drugim sličnim institucijama, pa i već spomenutom Poliklinikom za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Vjerujem kako postajemo svjesni važnosti i vrijednosti djeteta, a zadnjih nekoliko desetljeća svjedoci smo intenzivnijeg rada na zaštiti najranjivijih među nama”, zaključio je doc. dr. Josip Bošnjaković.

Osim voditeljice Šijaković, suradnici u Centru su  magistra psihologije Jelena Zadro, program manager Centra, i diplomirani teolog Damjan Kovač, stručni suradnik, a stručni supervizor uz dr. Bošnjakovića je i dr. Sanda Smoljo Dobrovoljski s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Na otvorenju i blagoslovu prisutni su bili i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, generalni tajnik HBK dr. Krunoslav Novak, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković, kao i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba dr. Gordana Buljan Flander. Čestitku je uputio i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Djelatnici i prostor novog Centra/Blagoslov i otvorenje Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba