Budi dio naše mreže
Izbornik

Mala Gospa proslavljena u zagrebačkom Stenjevcu

Zagreb (IKA)

U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkom Stenjevcu proslavljen je, u petak 8. rujna, blagdan rođenja Blažene Djevice Marije. Misno slavlje je predvodio vlč. Jakov Rađa, viši asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon svečane ulazne procesije, vlč. Rađa pozdravio je župnu zajednicu te istaknuo da se na taj blagdan slavi otajstvo Blažene Djevice Marije i njezina ulogu u povijesti spasenja. Dodao je da se ne slavi samo nju jer Crkva s pravom gleda na onu koja je rodila Krista začetoga po Duhu Svetom i rođenoga od Djevice da se On po crkvi rodi i raste u srcima vjernika. I zato, istaknuo je, kada se spominjemo i slavimo rođendan Blažene Djevice Marije slavimo ne samo Marijin život, nego slavimo i onaj život koji smo mi primili o sakramentu krštenja.

U propovijedi je vlč. Rađa istaknuo da to nije samo slavlje u kojem se spominjemo jedne nadasve posebne žene koja je živjela prije 2000 godina. Dok slavimo otajstvo njezina života  i njezino mjesto u povijesti spasenja, mi na poseban način razmišljamo i o našem srcu. Razmišljamo o otajstvu novog rođenja, o otajstvu novoga života, o preobrazbi koja se u životima dogodila davno dok smo još bili djeca u trenutku našega krštenja. Možemo se pitati što to znači, čega smo se danas, kada slavimo Malu Gospu, pozvani prisjetiti što smo to pozvani oživjeti u sebi i kakvi su to osjećaji? Kakve su to misli koje taj naizgled maleni davni trenutak našeg krštenja? Kakve je to osjećaje i misli on zapisao u naša srca, upito je propovjednik.

Istaknuo je da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube. Dodao je, između ostaloga, da Bog nije dopustio da budemo savršeni. Mi nismo predodređeni da nalikujemo na nekoga tko je idealan, nego na nekoga tko zna ljubiti. Kada gledaš križ, vidiš nekoga tko ljubi. Ako ima imalo ljubavi u našem srcu, onda to nije u ime naših kvaliteta i naših uspjeha, nego zato jer smo bili otvoreni, naglasio je. Svaki put kada progonimo sami sebe zbog naše vlastite nesavršenosti, sjetimo se da smo stvoreni da bismo bili suobličeni slici sina Njegova, tj. da bismo naučili ljubiti kao što On ljubi, istaknuo je, između ostaloga, vlč. Rađa.

Na kraju mise župnik vlč. Vjekoslav Meštrić blagoslovio je nabožne predmete, zbor je otpjevao himan Gospi Stenjevečkoj te su izmolili zavjetnu molitvu Gospi Stenjevečkoj. Pjevanje su predvodili članovi župnog zbora Gospe Stenjevečke pod ravnanjem Franciske Križnjak.