Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Veliki četvrtak 6. travnja misu posvete ulja u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić misu je predslavio u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Giorgiom Linguom, nadbiskupom koadjutorom Draženom Kutlešom, pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, redovničkim provincijalima te prezbiterijem Zagrebačke nadbiskupije.

„Krist nas je učinio kraljevstvom i svećenicima, svećeničkim narodom, Crkvom, u kojoj je svatko od nas pozvan u vjeri živjeti dar novog života u dubokom zajedništvu Oca, Sina i Duha Svetoga. Mi smo svećenički narod koji zajedno putuje kroz povijest. Poslani smo svim ljudima naviještati Radosnu vijest Božje ljubavi. Posvećeni smo da bismo svjedočanstvom vlastitoga života postali duhovni prinos Bogu Ocu“, rekao je kardinal u propovijedi.

Istaknuo je da je misa posvete ulja na Veliki četvrtak znak i sredstvo svećeničkog posvećenja i zajedništva. „Naše svećeničko zajedništvo ukorijenjeno je u Kristovom vazmenom otajstvu“, rekao je kardinal i dodao da ono „nalazi svoj oblik u molitvi hvale Crkve te u povezanosti i zajedništvu s molitvom i prinosom Isusa Krista koga je Duh Gospodnji pomazao. Tako i naša molitva Časoslova i druge molitve postižu svoj vrhunac u euharistiji. Mi naše molitve i molitveno čitanje Svetog pisma vršimo u Kristu, povjeravajući se njemu koji moli i hvali Oca nebeskoga, dopuštajući da nas istodobno ispuni njegov Duh“.

„Slavlje euharistijske zajednice ključ je razumijevanja otajstva Crkve, kao i razumijevanja službe i života prezbitera i našega svećeničkoga zajedništva. To je ono što daje snagu, jedinstvo i radost našem biti prezbiter, biti svećenik, kao i našem svećeničkom zajedništvu. Intimni korijeni našega svećeništva očituju se u ovom liturgijskom slavlju Posvete ulja. Svaka druga radnja ili nastojanje Crkve, sav pastoral, kateheze, svjedočenje, poslanje, različiti oblici služenja (đakonije), blizina i zauzimanje za siromašne, kao i sami problemi crkvene discipline i institucionalni odnosi unutar Crkve dobivaju u toj viziji svoje pravo mjesto, vlastita mjerila i kriterije za njihovu provjeru“, naglasio je kardinal Bozanić.

Kardinal je pozvao sve okupljene na zahvalnost „za sva nadahnuća i darove koje je Crkva zagrebačka dobila po slavlju Sinode“, na zahvalnost za darove svećenika, na zahvalnost „Bogu i papi Franji za dar nadbiskupa koadjutora Dražena Kutleše“ te za 19 novih svećenika zaređenih tijekom 2022. godine.

Govoreći o prezbiterskom ređenju, koje će se održati 27. svibnja, kardinal Bozanić pozvao je okupljene svećenike da kandidatima budu potpora i to „osobito primjerom i molitvom“. Također, pozvao ih je da u svoje molitve i misli uključe i sve pokojne prezbitere. Od Velikog četvrtka prošle godine preminula su osmorica dijecezanskih i desetorica redovničkih svećenika.

Na kraju propovijedi kardinal Bozanić istaknuo je da su biskup i njegovi svećenici za narod. „Naša je snaga u našem zajedništvu, zajedništvu biskupa i svećenika, u međusobnom zajedništvu svećenika, đakona, u zajedništvu u Crkvi. Krist Gospodin nas danas poziva da zajedno usmjerimo pogled tražeći Božju volju“, rekao je.

„Hvala vam, draga braćo u svećeništvu, za vaše svjedočenje, za sve što činite i podnosite za Crkvu i svoj hrvatski narod, za pastoralnu ljubav i za ustrajnost u nošenju tereta i žege dana i godina“, zaključio je zagrebački nadbiskup. Nakon propovijedi svećenici su obnovili svećenička obećanja dana na ređenju, a tijekom mise kardinal je blagoslovio bolesničko i katekumensko ulje te posvetio krizmu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.