Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljen blagdan zaštitnice Grada Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata

Zagreb (IKA)

U sklopu proslave Dana Grada Zagreba koji se svakoga 31. svibnja obilježava od 1999. godine, upravo na dan Majke Božje od Kamenitih vrata, u večernjim satima slavila se misa ispred zagrebačke katedrale koju je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, pomoćnim biskupima i svećenicima Grada Zagreba.


Mons. Lingua je u propovijedi, među ostalim, istaknuo da su zbog potresa i mjera zaštite od širenja koronavirusa, primorani biti na trgu ispred katedrale, a ne unutar katedrale, te na propisanom razmaku jedni od drugih.


“Iako smo fizički udaljeni jedni od drugih, duhovno smo ujedinjeni više nego ikad. Okupili smo se oko lika Gospe uslijed dvije kušnje – potresa i koronavirusa. Katedrala će se obnoviti, a mi se posvetimo izgradnji Crkve kao žive zajednice kršćana”, poručio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons.
Giorgio Lingua na misi, a nakon propovijedi okupljenim vjernicima udijelio je blagoslov pape Franje.

Nakon mise krenula je tradicionalna procesija sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata natrag do Kamenitih vrata u kojoj je ove godine, unatoč protuepidemijskih mjerama, sudjelovalo više od očekivanog broja ljudi.

Inače, proslava blagdana zaštitnice Grada Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata započela je misom koju je u svetištu na Kamenitim vratima u jutarnjim satima predvodio vlč. Tomislav Hačko, u zajedništvu sa župnikom župe sv. Marka vlč. Vladimirom Magićem. Nakon misnoga slavlja čudotvorna slika Majke Božje od Kamenitih vrata prenesena je pred zagrebačku prvostolnicu.