Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret obitelji bogoslova u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu

Zagreb (IKA)

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, u subotu, 30. travnja, nakon dvije godine nemogućnosti zbog pandemije bolesti covid-19, održan je susret obitelji bogoslova.

Susret je počeo u dvorani Vijenac prigodnim programom. Na početku svečanosti zbor bogoslova izveo je poznatu budnicu „Još Hrvatska ni propala“, nakon koje se kratkim govorom dobrodošlice obratio rektor preč. Željko Faltak. Zatim su bogoslovi pojedine formacijske godine, počevši od prve pa do pete, kratkom i zanimljivom točkom predstavili sebe i prikazali osobitosti pojedine etape formacije u kojoj se nalaze. Po završetku programa zbor je otpjevao pjesmu „Tebe tražim“ kao uvod u misu. Prije početka mise koja je slavljena u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, kratki duhovni nagovor održao je duhovnik vlč. Ivan Grbešić koji je istaknuo značenje blagoslova koji je sišao na nazočne obitelji davši im dar sina bogoslova i budućeg svećenika. Duhovnik je u nagovoru citirao don Bosca koji je rekao kako na mjesto sina koji odabere put svećeništva dolazi Isus i zauzima njegovo mjesto.

„Veliki je to blagoslov i čast za svaku vašu obitelj da je Gospodin odabrao baš vašega sina i da ste baš vi bili vjerni suradnici koji su zavrijedili da ih Isus pohodi na takav način“, rekao je vlč. Grbešić. Duhovnik je također predvodio molitvu litanija kao i molitvu za duhovna zvanja. Svečanu misu slavio je rektor preč. Faltak u koncelebraciji odgojitelja vlč. Josipa Đurina i vlč. Marija Dukića te duhovnika vlč. Ante Pavlovića i vlč. Ivana Grbešića.

Rektor je u homiliji istaknuo kako je upravo providonosno da su čitanja od toga dana baš ona koja opisuju odabir prvih đakona. Jednako tako Isus je odabrao i naše bogoslove – vaše sinove da mu služe u Riječi i molitvi, rekao je. Preč. Faltak naglasio je kako će se jednoga dana rediti za đakone i svećenike po uzoru na Isusa Krista, a svemu tome sada prethodi put formacije koji često i nije tako jednostavan jer zahtijeva požrtvovni rad na ljudskoj i duhovnoj dimenziji osobe. Na misi je pjevanjem sudjelovao zbor bogoslova pod vodstvom bogoslova IV. godine Luke Cvitanovića i orguljskom pratnjom bogoslova IV. godine Vedrana Jakića. Nakon mise susret je nastavljen svečanim ručkom u obiteljskom ozračju i međusobnom druženju. Taj susret jedinstvena je prilika da se obitelji bogoslova, naročito roditelji, upoznaju s prostorom bogoslovije i njezinom dinamikom života koja njihove sinove priprema za svećeništvo te da upoznaju njihove odgojitelje i duhovnike, a ujedno da se međusobno upoznaju i povežu svjedočeći kršćansku ljubav i zajedništvo.