Istina je prava novost.

Gornja Stubica: Proslavljena 20. obljetnica posvete Župe sv. Jurja Presvetom Srcu Isusovu

Misno slavlje predvodio je u petak, 7. lipnja 2024. u župnoj crkvi u Gornjoj Stubici postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja.

Mons. Batelja u propovijedi je istaknuo: „Od čovjekova srca usmjerimo pogled na Srce Isusovo. Dok razum ljudska čuvstva shvaća kroz trpljenje, žrtvu, poniznost – vjera nas uči da ta čuvstva Isus nije živio ni trpio iz osobnog koristoljublja, nego radi nas ljudi i radi našega spasenja. Tu je temelj pobožnosti u čast Srca Isusova.“

„Pobožnost Srcu Isusovu nije nešto što se povezuje uz prošla vremena – ona sada i ovdje postaje pokretač, vrelo i utjeha Božje Ljubavi“, rekao je propovjednik.

Čestitao je vjernicima župe odnosno obiteljima župe u Gornjoj Stubici 20. obljetnicu posvete Presvetom Srcu Isusovu. Naglasio je da se tom posvetom oživljuje vjernost Isusu Kristu koja uvodi u život Presvetoga Trojstva.

Na misi su sudjelovali mnogobrojni župljani, posebno roditelji s malenom djecom koju su željeli posvetiti Presvetom Srcu Isusovu. Slavlje su pjesmom uzveličali Vokalisti sv. Jurja, a bili su prisutni i članovi KUD-a Matija Gubec, Vatrogasne zajednice, Udruge branitelja, Lovačkog društva te vjernici iz susjednih župa.

Na kraju mise preč. Nikola Jurković, zahvalio je svima koji su tijekom proteklih 20 godina njegovali pobožnost Presvetom Srcu Isusovu te je prenosili na mlađe naraštaje. Župnik je istaknuo kako će u narednim tjednima doći u svaku obitelj i donijeti knjigu „Propovijedi o Presvetom Srcu Isusovu“, koju je napisao bl. Alojzije Stepinac. Napomenuo je da je taj dar znak ponovne posvete i povezanosti župe kao vjerničke obitelji.

Knjiga je tiskana prigodom obljetnice s ciljem da riječi bl. Alojzija Stepinca dođu do svakog čovjeka u župi kako bi i dalje nastavili njegovati pobožnost Presvetom Srcu Isusovu.

Knjigu je predstavio mons. Juraj Batelja, a predgovor je napisao zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. „Imati u svom domu propovijedi blaženog Alojzija Stepinca, čitati ih i razmatrati, znači ne samo osigurati da duhovna baština ovog velikog čovjeka ostane živa u našem narodu i Crkvi, nego i imati putokaz koji nas vodi prema dubljoj povezanosti s Gospodinom našim Isusom Kristom, kojeg je blaženi Stepinac slijedio i naviještao s neizmjernom ljubavlju.

Iako su poruka i duhovno blago koje nosi ova knjiga dar svim vjernicima željnima duhovnog rasta i dublje posvećenosti Kristu, ovo je izdanje posebno namijenjeno župljanima Župe sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici, kao prekrasan podsjetnik na posvetu njihove župe Presvetom Srcu Isusovu i na snagu zajedničke vjere i predanosti koja može preobraziti srca i zajednice“, kazao je mons. Kutleša.

Po završetku misnog slavlja, nazočni vjernici su se uputili u procesiji, do kapele Presvetog Srca Isusova, gdje su zajedno izmolili posvetnu molitvu Presvetom Srcu Isusovu.

Proslavi je prethodila trodnevna priprava koju su predvodili preč. Tomislav Hačko, fra. Vladimir Vidović i mons. Juraj Batelja. Osim trodnevnom pripravom, župa se za proslavu obljetnice pripremala pobožnošću 9 prvih petaka Presvetom Srcu Isusovu.