Istina je prava novost.

Kardinal Parolin predvodio misno slavlje povodom 100. obljetnice uspostave Beogradske nadbiskupije

Svečanim misnim slavljem koje je u utorak 17. rujna 2024. godine u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin Beogradska nadbiskupija proslavila je 100. obljetnicu uspostavljanja.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin na misi u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu prenio je pozdrav i blagoslov pape Franje.

“Kršćanska nada nam otvara oči da vidimo dobro čak i kad nam se čini da zlo prevladava”, kazao je kardinal Parolin i dodao da nas kršćanska nada hrabri “da sudjelujemo u izgradnji svijeta u bratstvu i miru, čak i kada se čini da se ne isplati raditi na tome.”

Istaknuo je da je Beogradska nadbiskupija preko Caritasa u teškim trenucima rata, poplava, migrantske krize svjedočila da ima srce i milosrđe.

“Činjenica da se broj vjernika značajno smanjio, ne treba biti opravdanje za zanemarivanje naše posvećenosti, već poziv na još veću suradnju koristeći svoje talente i moliti se Gospodinu koji je dobar i nikada ne napušta svoje stado”, poručio je kardinal Parolin.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet istaknuo je da je Beogradska nadbiskupija nastala u vremenima nimalo lakim ni za svijet, ni za Europu, ni za tadašnju državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca na intenciju katolika u Beogradu da dobiju svoju mjesnu Crkvu. U izjavi za medije nadbiskup Nemet je istaknuo da je današnji jubilej pogled kroz povijest kako bi se podsjetili što su njegovi predhodnici na čelu Beogradske nadbiskupije radili proteklih 100 godina.

„To što ste vidjeli danas na liturgijskom slavlju je jedna miješana međunarodna zajednica. Zato su i sve molitve čitane na različitim jezicima. Mi svake nedjelje imamo nekoliko misa na engleskom, njemačkom, španjolskom i francuskom jeziku, a pored toga naravno na hrvatskom ili srpskom. Mi nismo monolitna zajednica i u tome je naše bogatstvo koje nam daje radost da živimo zajedno”, istaknuo je nadbiskup Nemet.

Na misi je uime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovao njezin potpredsjednik đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu s križevačkim vladikom Milanom Stipićem, a uime Biskupske konferencije BiH sudjelovao je njezin predsjednik vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić u zajedništvu s mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem.

U izjavi za medije kardinal Parolin je rekao da mu je drago što je imao prilike sudjelovati na ovom jubileju.

„Nije važan broj onih koji čine zajednicu nego kakav je život te zajednice. Meni se čini da je ovdje jedna živa zajednica koja ima budućnost i to mi je posebno drago”, rekao je kardinal Parolin.

Misnom slavlju kojom je proslavljeno 100 godina od utemeljenja Beogradske nadbiskupije, prisustvovali su predstavnici drugih vjerskih zajednica, diplomatskoga kora te politički vrh Republike Srbije na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Čestitajući 100. obljetnicu uspostave Beogradske nadbiskupije putem društvene mreže Instagram Vučić je među ostalim napisao:

“Nadbiskupija je tijekom svog postojanja odigrala ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta katolika u našoj zemlji. Uz poštovanje i zahvalnost na doprinosu izgradnji dijaloga i suradnji između vjerskih zajednica, značaj ovakvih jubileja prilika je za jačanje zajedništva i solidarnosti među svim građanima Srbije.”

Državni tajnik  Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u srijedu 18. rujna posjetit će Srijemsku biskupiju gdje će u 16 sati u Crkvi Gospe Snježne u Petrovaradinu sudjelovati na svečanosti povodom 325 godina Karlovačkog mira, a potom će u 18 sati predvoditi molitveni susret u Kapeli Gospe od mira u Srijemskim Karlovcima. Domaćin tih susreta bit će srijemski biskup Fabijan Svalina.