Istina je prava novost.

Mons. Škvorčević predvodio molitvu za mir u Župi sv. Jurja u Davoru

Umirovljeni požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice u ponedjeljak, 7. listopada 2024. u Župi sv. Jurja u Davoru molitvu za mir na koju je, prigodom otvaranja drugog zasjedanja 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode, pozvao papa Franjo, izvijestila je Požeška biskupija.

„Slavimo spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice te dan posta i molitve za mir u svijetu, na poticaj pape Franje. Drago mi je što u crkvi svoje rodne župe, gdje sam kršten i primio prvu svetu pričest i svetu potvrdu, mogu s vama moliti svetu krunicu i potom predvoditi euharistijsko slavlje“, kazao je okupljenima uvodeći u molitvu krunice.

Biskup se potom osvrnuo na ponovno postavljanje kipa Blažene Djevice Marije u davoračku crkvu koji je pedesetih godina prošlog stoljeća, nekadašnji župnik Franjo Maček, postavio u crkvu povodom proglašenja Marije Kraljice zaštitnicom Župe.

„Kao osnovnoškolac i ministrant pred tim kipom molio sam svetu krunicu i zaslugom župnika Franje Mačeka uputio se u početke marijanske duhovnosti, u kojoj sam rastao i koja me je nosila u svećeničkom zvanju i biskupskom poslanju. Zdravu marijansku pobožnost, koja je sva bila usmjerena na Krista, usvajao sam u obitelji i u Župi. Znakovito je da, sada kad sam oslobođen uprave Požeške biskupije, mogu pred tim istim kipom biti s vama molitelj svete krunice za mir u svijetu, za dobro Požeške biskupije i hrvatske domovine, za davoračke ljude te za vlastite duhovne i druge potrebe u mojem novom životnom periodu“, istaknuo je biskup.

Zajednička molitva za mons. Škvorčevića bila je poseban događaj u kojem je duhovno rastao, oblikovao se, učvršćivao, stjecao novu snagu za svećeničko i biskupsko poslanje, kazao je. „Ovom današnjom molitvom želio bih posvjedočiti kako još uvijek pripadam tom zajedništvu iz kojeg sam izrastao i u koje sam ukorijenjen i u svojim poznim životnim godinama. Radostan sam što s vama, svojim Davorčanima, mogu biti molitelj“, poručio je.

U homiliji mise koju je predvodio osvrnuo se na značenje spomendana Blažene Djevice Marije od Krunice. „Današnji spomendan (…) uveo je papa Pio V. dominikanac, koji je pobjedu kršćanske vojske nad turskom kod Lepanta 1571. godine pripisao zagovoru Blažene Djevice Marije i molitvi krunice, na koju je pozvao kršćane tijekom bitke. Uz spomenutu povijesnu činjenicu postoje i druge koje nam svjedoče da je Marija, Isusova Majka, na svoj način uključena u povijest spasenja ne samo po onome što je suradnički s Bogom ostvarila s obzirom na Isusa Krista, nego i nakon toga s obzirom na tijelo njegovo, Crkvu. Uz navedenu pobjedu nad Turcima, spomenuo bih i pobjedu vojske Svete lige u Velikom bečkom ratu, gdje je posebnu ulogu odigrao Eugen Savojski, koji je u bitke nosio sliku Blažene Djevice Marije te je 1699. mogao biti sklopljen Karlovački mir, čije smo se 325. obljetnice nedavno spomenuli. Konačno, u živom nam je pamćenju pobjeda hrvatske vojske u Domovinskom ratu, kada su obrambene bitke za našu slobodu vođene s krunicom u ruci ili na prsima. Polazeći od tog povijesnog iskustva, ima duboko značenje poziv pape Franje da i danas za teško narušeni mir u svijetu ratom u Ukrajini i najnovijim na Bliskom Istoku molimo s krunicom u ruci“, rekao je umirovljeni požeški biskup.

Potom je dodao da krunica, na svoj način, povezuje otajstvo spasenjskog djela Isusa Krista. Ona „izvrsno uvodi u sakramentalno slavlje Isusove smrti i uskrsnuća u svetoj misi te pokreće na životna društvena opredjeljenja vjernika u prilog pravednosti i mira. (…) Gdje god se moli u apostolskom zajedništvu s Marijom Isusovom Majkom, tu je na djelu Duh Sveti i očituje se Crkva kao živi Isusov organizam. Stoga je i ovo molitveno zajedništvo, večeras u Davoru, ostvarenje toga djela u krilu naše Požeške biskupije. Od srca zahvaljujem vama Davorčanima što ste na taj molitveni način pratili moje apostolsko služenje tijekom prvih 27 godina Požeške biskupije. Bog vam uzvratio za tu dobrotu, a Marija vam iskazala svoju majčinsku ljubav, napose u životnim poteškoćama“, zaključio je biskup Škvorčević, izvijestila je Požeška biskupija.