Istina je prava novost.

Biskup Radoš predslavio misu na kraju prvog dana međunarodnog simpozija crkvenih pravnika

Na kraju prvog dana 17. međunarodnog simpozija crkvenih pravnika koji se održava u Ludbregu, misno slavlje u varaždinskoj katedrali predslavio je u petak, 11. listopada, varaždinski biskup Bože Radoš.

Suslavili su riječki nadbiskup i metropolit te duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva Mate Uzinić, novomeški biskup i predsjednik Slovenske biskupske konferencije Andrej Saje, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak te svećenici, crkveni pravnici.

Na početku mise mons. Radoš pozdravio je nazočni kler i vjernike te rekao kako vjeruje da je današnji dan sudionicima Simpozija bio ispunjen i lijep. „Na kraju ovoga dana želimo zahvaliti Gospodinu i zamoliti ga da se nastani u nama po riječi koju će nam uputiti, po kruhu i vinu, po životu koji nam daruje“, poručio je.

U homiliji se osvrnuo na evanđeoski ulomak liturgije dana. „Gledajući vas, crkvene pravnike, htio sam današnje evanđelje razumjeti očima jednog suca, pravnika, sudnice u kojoj se često nalazite. U evanđelju imamo jednu optužbu – netko iz mnoštva optužuje Isuse. Pokreću kazneni postupak, najvjerojatnije po službenoj dužnosti. Koje kazneno djelo je Isus učinio da ga mogu optužiti? Nema prekršaja. Optužili su ga da po Beelzebulu, poglavici đavolskom, izgoni đavle. Ovo ‘kazneno djelo’ nigdje nije navedeno u zakon koji dolazi od Gospodina. No, ipak su ovo počeci optužbe koja će Isusa dovesti na križ“, kazao je mons. Radoš te se upitao tko su oni koji Isusa optužuju. Rekao je da se radi o jednoj posebnoj eliti koja zakon poznaje i koja ga obdržava. „Riječ je o ljudima kojima ne smeta Isusovo djelo, nego Isus. Ljudi su to koji ga žele odbaciti da ne bi morali mijenjati pravila svoga života, da ne moraju mijenjati sebe“, kazao je.

Nadalje je poručio kako se u evanđelju očito ne radi o kući, nego o osobi koju zlo može zaposjesti i uništiti je iznutra. „Ali, dolazi onaj koji je jači od onoga koji je zao. On je jači od onoga koji je jak. Dobro je jače od svakog zla. Isus je jači od Sotone. To uvijek ispovijedamo, u to vjerujemo i na tome gradimo život. Njegova ljubav je moćnija od bilo kojeg grijeha i slabosti. Kad dolazi u sudnicu, ne sudi prema našim djelima, nego po svojoj dobroti. Njegova presuda je uvijek oslobađajuća“, rekao je biskup Radoš.

Potom se osvrnuo na kraj evanđelja te istaknuo kako je „ovo evanđelje napisano zbog nas koji čeznemo za čistom nutrinom. Ali Isus nam danas kaže da je to tek jedna faza duhovnog života. Nije dovoljno biti čist, ne ogriješiti se ni o jedan kanon ili paragraf zakona. On nam kaže da kuća našeg života treba biti ispunjena i da se uvijek oslonimo na Njega. Ako Gospodin nije gospodar našeg života, tada će se u našoj kući nastaniti zlo. Onaj tko je potpuno čist nije savršen. Savršen je onaj koji oslonac traži u Bogu, tko je dopustio da Isus uđe i nastani se u njegovu životu“, zaključio je mons. Radoš.